Трагедията с подводницата Титан“ се насочва към разследване и предотвратяване

...
Трагедията с подводницата Титан“ се насочва към разследване и предотвратяване
Коментари Харесай

Какво се обърка на „Титан“? Бреговата охрана на САЩ започва разследване

Трагедията с подводницата „ Титан “ се насочва към следствие и попречване на бъдещи сходни произшествия. Американската брегова защита публично повежда търсенето на аргументите за случилото се на 18 юни. Тогава подводницата с петима души на борда потегля, с цел да види останките на именития „ Титаник “, който потъна през 1912 година

На борда на батискафа са основният изпълнителен шеф на компанията, която пилотира подводницата Стоктън Ръш, ританският милиардер и откривател Хамиш Хардинг, роденият в Пакистан предприемач Шахзада Дауд и неговият 19-годишен наследник Сюлеман, както и френският океанограф и прочут специалист по „ Титаник “ Пол-Анри Наржоле, който е стигал до останките от кораба десетки пъти.

Цената едно място в дребната подводница е било 250 000 $.

На 22 юни бяха открити парчета и се заприказва за имплозия, в която всичко завършва за момент. „ Титан “ е бил спуснат със ресурси от О2 за 96 часа.

Във вторник и сряда предходната седмица от американската брегова защита оповестиха за прихващане на звуци - отдалечено ръководени роботи търсят източника им, а екип от специалисти проучваше шумовете, с цел да откри дали те могат да бъдат от изчезналия кораб.

И по този начин в този момент интервенцията навлезе във фаза на следствие, в което ще вземат участие още представители на канадските, френските и английските управляващи.

Главният следовател капитан Джейсън Нойбауер сподели, че приоритет ще бъде извличането на парчета и ще бъдат взети защитни ограничения при положение, че бъдат открити човешки остатъци.

„ Не встъпвам в детайлности за интервенциите по възобновяване, само че ние вземаме всички защитни ограничения на място, в случай че се натъкнем на човешки остатъци. В момента приоритет на следствието е да се извадят предмети от морското дъно “, изясни капитанът.

Разследването ще ревизира „ дали непросветеност, немарливост, неумение или съзнателно нарушение на закона “ е съдействал за гибелта на мъжете. Това може да докара до цивилен или наказателни обвинявания, посочи той.

Капитанът увери, че ще опитат да открият какво е предизвикало бедствието и ще направи рекомендации за попречване на бъдещи нещастия.

В момента следствието е в начална фаза и напъните за добиване на останките от подводницата не престават. Досега пет огромни части са открити на 3800 м (12 467 фута) под повърхността в огромно поле от парчета покрай носа на Титаник.

Джейсън Нойбауер добави, че откакто всички доказателства следователите евентуално ще проведат публично чуване, с цел да получат свидетелски показания. Вече се организират разпити в канадския град Сейнт Джонс, където помощният транспортен съд на Титан, Полярният принц, пусна и изтегли подводницата в Северния Атлантически океан.

Канадски следователи се качиха на помощния транспортен съд в събота като част от личното си следствие на бедствието.

Контраадмиралът от бреговата защита на Съединени американски щати Джон Маугер, който управлява издирването, сподели, че е бил в контакт със фамилиите на починалите мъже, с цел да ги държи в течение на процеса.

Той също по този начин разкри, че екипажите са претърсили общо 13 000 квадратни благи, употребявайки 11 кораба, пет подземни сонди и четири „ въздушни средства “.

Ако се потвърдят подозренията за детонация огромният въпрос е дали повода е неналичието на задоволително проби преди експедицията. Спорният „ пробен “ метод на компанията е бил обект на рецензии през годините като са изразявани опасения по отношение на сходен на случилия се сюжет. Точно 10 са тези подводници, които могат да отидат на повече от 10 000 метра под вода и всички те са серифицирани с изключение на 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР