Трагедията с починалата жена пред Спешното отделение на болницата във

...
Трагедията с починалата жена пред Спешното отделение на болницата във
Коментари Харесай

Кателиева за трагедията с починалата жена във Враца: Служителката на регистратурата вероятно не е медицинско лице

Трагедията с умрялата жена пред Спешното поделение на болничното заведение във Враца закупи необятен отзив.

Има написан стандарт за незабавната медицина. Документално е разказано кой, по какъв начин и къде прави медицински триаж. Това е нормативен акт, подписан от министър на образованието. Триж се прави от медицински лице. Ако види, че пациентът е с нарушено дишане, той би трябвало до 1 минута да влезе. Тези пациенти имат приоритет пред всички останали. Това изясни Десислава Кателиева, ръководител на Националната асоциация на работещите в незабавна здравна помощ в България.

“За първи път от доста години министърът на опазването на здравето прави инспекция на място. На амбулаторните листове има кодове, с които са признати пациентите. Триажът може да се прави в границите на 5 минути, само че като видиш пациент в такова положение, се работи незабавно ”, съобщи тя.

По думите ѝ дамата, която е обслужвала пациентката във Враца, е правила нелогични неща и това я кара да допусне, че тя не е здравно лице.

“Много е мъчно сега да се образоват хора. Желаещи също няма ”, сподели Каталиева.

Тя изясни, че няма система, по която, когато пациент бъде каран с кола за спешна помощ, да има прелиминарен сигнал в съответната болница и да го чака доктор на входа. Според нея е редно да се намерят парамедици и сестри, които да посрещнат пациента и да правят триаж, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР