Трагедията от “Индиго през 2001 година едва не се повтори

...
Трагедията от “Индиго през 2001 година едва не се повтори
Коментари Харесай

Помните ли смъртта на деца в “Индиго”? Трагедията едва не се повтори на тази Нова година…

Трагедията от “Индиго ” през 2001 година едвам не се повтори на тази Нова година… Данни за съществено потърпевши хора в новогодишната нощ няма, а мненията за скъпия и шумно рекламиран ваучър на EXE на 31 декември варират. Някои са посрещнали Нова година в една от многото музикални зали, танцувайки под светлините на прожекторите. Други се оплакват, че са го създали на опашка пред киноцентър Бояна. Че потенциалът на пространството е бил неведнъж надвишен, а вътре е било препълнено с хора. Истината е, че всичко звучи като рецепта за съвършената стихия.
Месеци наред в общественото пространство се популяризираше купонът в киноцентър Бояна, проведен от EXE по случай деветата годишнина на клуба.
Първоначално той е основан с концепцията, че разнообразни изкуства и новаторски хрумвания могат да бъдат обединени в едно общо прекарване. И за България да получи своето справедливо място на международната електронна музикална сцена. Впоследствие EXE се затвърждават като уредници на огромни събития, в това число и на родното Черноморие. Всяка година на техни купони се събират хиляди хора.

Партито по случай посрещането на 2024 година не е изключение.

Обявено като “епичен фестивал на Нова година ” в киноцентър Бояна, празненството на EXE се разгръща на общо седем подиуми – шест вътрешни и една външна. Залите са с друга тематика – Red Room, Black Room, Origin, Rap Caviar, Winamp XXL, Sega.

Началото на купона бе оповестено за 20 ч. вечерта. Предвиден бе дрешник. А цената на събитието доближи 140 лв. за елементарен билет и сред 160 и 250 лв. за ВИП билет в самата нощ на купона. Билети се продаваха на входа, което съгласно мнения на гости е било неточност. Тъй като потенциалът е бил надвишен в пъти.

“Няма по какъв начин да очакваш да се съблюдават правила, в случай че такива няма ”, разясняват хора, участвали на събитието.

Според разказите в обществените мрежи в действителност в нощта на купона е имало голям безпорядък. Не е ясно имало ли е медицински пунктове на терен.

“Опитахме се да влезем в Winamp, само че беше тотална лудница. В опита си да удържат влизащите, защитата не пускаше излизащите. Бяха блокирали входа. Нито на открито, нито във вътрешността ”, споделят участвали.

Това слага под въпрос сигурността на тези, които въпреки всичко са се добрали до пространството, с цел да посрещнат новата 2024 година Какво да вземем за пример щеше да се случи при повреда в самата зала. И по какъв начин щеше да се подсигурява, че няма да има потърпевши в паническия опит за бягство при… възможен пожар, да речем? Някои разясняват, че е имало припаднали хора.

Всички настояват, че големият проблем в действителност е бил обстоятелството, че уредниците не са съобразили с потенциала на пространството.

И стремежът е бил по-скоро облага. Опашки са се извивали както пред залите, по този начин и пред гардеробната, която в един миг се е оказала незадоволително огромна. В обществените мрежи в новогодишната нощ от EXE оповестиха в продажба още 500 билета “поради огромния интерес на входа ”.

Въпреки проблемите на мнозина, има и положителни мнения за празненството. Присъствали на място в новогодишната нощ показват, че са си изкарали необикновено. Организацията е била добра и в действителност събитието е било по калъпа на всички музикални фестивали по света. Проблемът, съгласно тях, е в действителност неналичието на фестивална просвета у българите. Те са привикнали да се блъскат и нямат търпението да чакат по опашки, каквито нормално има по такива събития.

Огромен проблем е бил и фактът, че доста от хората са решили да отидат доста по-късно от оповестения начален час. И хиляди са се оказали блокирани на самия вход, посрещайки новата 2024 година не в, а пред киноцентър Бояна.

Организаторите също се извиниха за неудобствата, породени в новогодишната нощ. Но не признаха отговорността си за надвишения потенциал на пространството. Само показват, че потенциалът е бил изчислен на база затворените пространстваИ и уредниците са “подценили обстановката ” за това по какъв начин ще бъдат разпределени хората в избрани моменти. EXE в действителност се извиниха единствено на тези, които са имали отрицателна прекарване. Но признават и съществуването на “много положителни мнения ”.

За благополучие данни за съществени произшествия от това празненство няма. Дали е въпрос на чист шанс, или на добра организация, не е ясно, поради спорните мнения за събитието. Истината е обаче, че всичко звучи като рецепта за съвършена покруса. Която подсети за печалния случай в дискотека “Индиго ”, дни преди Коледа – на 21 декември 2001 година Тогава в столичната дискотека навалица стъпка и задуши до гибел седем деца след скупчване по стълбите. Повече от 3000 хиляди деца чакали на опашка, с цел да влязат, когато при падение част от тях се стоварили върху останалите.

Източник – ФрогНюз

Още вести четете в секция България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР