Трагедията е огромна. Това, което виждаме и от кадрите, и

...
Трагедията е огромна. Това, което виждаме и от кадрите, и
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Скопие има проблем с ЕС. Македония се люлее между своето минало и бъдеще

" Трагедията е голяма. Това, което виждаме и от фрагментите, и от мненията на международните публицисти... Вчера приказвах с другари там, всички са потресени. От една страна са болката и нещастието на изгубените близки, въпреки това - незнайното. "

 

Така някогашният външен министър и някогашен дипломат в Турция Надежда Нейнски разяснява земетресението в Турция и Сирия в предаването " Лице в ице " по БТВ. Тя акцентира, че доста хора са с разрушени домове и не знаят по какъв начин и къде ще продължат живота си отсега нататък.

" За тази покруса споделят, че е незапомнена даже и за Турция, която познава и други трусове. Това са два труса, които са самостоятелни един от различен, а не вторични ", обърна внимание тя.

Според нея въпреки всичко има ярък лъч светлина, а точно - солидарността. Тя изясни, че и самото турско общество е извънредно солидарно и сплотено.

" Трябва да бъдем индивиди освен когато стане необратимото и такива тежки нещастия. Трябва да се поучим и да изградим повече мостове между тях ", сподели Нейнски.

" Тук огромната тематика още веднъж е корупцията. Ако има некачествено строителство, някой го е икономисал за себе си ", разяснява тя.

Нейнски обърна внимание и на обстоятелството, че на фона на вълната от съпричастност с Турция, съвсем няма информация за протичащото се в Сирия.

" Голям въпрос е дали фондовете, парите, които се събират от неправителствени организации, и държавните помощи отиват по предопределение. Това постоянно е доста огромна тематика ", счита Надежда Нейнски.

 

Бившият външен министър разяснява и връзките на България и Република Северна Македония.

И от двете страни има ползи Македония да не стане член на Европейски Съюз. В самата Македония ситуацията е доста по-сериозно. Подобни провокации, както с побоя на Пендиков, и честването на Гоце Делчев се търсят провокации, само че те са и по отношение на бъдещето на РСМ. Ако желае да стане член на Европейски Съюз, там би трябвало да си дадат сметка, че сходни с провокации това няма по какъв начин да се случи, добави Нейнски.

Тя означи, че Европейската комисия е осъдила това, което се случи с Християн Пендиков.

Македония има проблем с Европейски Съюз. Тя би трябвало да увери Европейски Съюз, че не употребява езика на омразата. Използването му ще бъде затруднение за нея да влезе в Европейски Съюз.
Македонските политици не взеха позиция да предложат здравно обслужване и да му оказват помощ. Този вид държание окуражава хората, които са срещу еврочленството. ВМРО-ДПМНЕ е срещу вписването на българите в Конституцията. Македония се люлее сред своето минало и бъдеще, разяснява още някогашният външен министър.

Относно войната в Украйна, Нейнски съобщи: " Войната към този момент е кошмарна. Много е значимо какво ще бъде държанието на България през идната година. Отношението към войната има отношение и към вътрешната политика. "

 

Бившият водач на Съюз на демократичните сили на няколко пъти акцентира, че би трябвало да се сформира " евроатлантическо държавно управление ".

" Когато има устойчиво евроатлантическо държавно управление с дълготрайна визия, ще има по-сериозен престиж във всички диалози. На България и останалите страни членки на Европейски Съюз и НАТО ще се постанова да се взимат комплицирани решения. Как може да се взимат такива решения, в случай че няма устойчиво евроатлантическо държавно управление? Най-важното на тези избори е да се сътвори евроатлантическо болшинство, което да излъчи устойчиво държавно управление ", сподели Надежда Нейнски.

" Политическите сили да създадат ясни поръчки по основни за България тематики – войната в Украйна, във връзка с РСМ, Еврозоната и правосъдната промяна, която да бъде в конкретика. Когато по тези съществени цели се чуят мненията на политическите сили ще се види дали има задоволително гласове за евроатлантическо болшинство. Аз се запитвам има ли опция на евроатлантическото болшинство?, показа още тя.

Относно идното обединяване на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, Нейнски счита, че има капацитет.

Правителството, което се сформира би трябвало да има 4-годишен мандат. Едва ли съществени хора биха приели да бъдат част от краткотрайни структури. Едва ли нашите сътрудници ще гледат съществено, в случай че България има държавно управление с няколко месеца мандат. Ако такова обединяване се състои – то би трябвало да има дългосрочност, освен за тези избори ", акцентира в умозаключение Надежда Нейнски.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР