Трагедия с прегазено дете доведе до дежавю във Варна –

...
Трагедия с прегазено дете доведе до дежавю във Варна –
Коментари Харесай

Варна за пореден път ще спира автотрафика в Морската градина

Трагедия с прегазено дете докара до дежавю във Варна – градската администрация се кани да спре автомобилния достъп до цялата Морска градина. Опитът с многократните сходни решения обаче демонстрира, че достъпът не може да бъде стеснен, в директен и метафоричен смисъл той е бeзспирен.

Ужасният случай се случи на паркинг до ресторант в събота. 33-годишен румънски водач блъсна и умъртви на място 4-годишно момиченце. Опитвал да паркира, а фамилията на убитото дете към този момент било оставило колата си. Румънецът возил със себе си брачната половинка си и нейните родители. Варненската окръжна прокуратура заяви, че го е задържала за 72 часа, а съдът почете настояването на държавното обвиняване и постанови непрекъснат арест с претекст, че може да се укрие от българското правораздаване. Повдигнато му е обвиняване за причиняване на гибел по несъобразителност. Тестовете не демонстрират съществуване на алкохол в кръвта, а резултатите за опиати следва да излязат.

Трагедията отприщи за следващ път голямото неодобрение на мнозина варненци против автомобилния достъп в парка. В неделя пред постройката на общинската администрация бе извършен митинг с искане за неотложно несъгласие върху колите. В отговор от градската администрация насрочи за понеделник вечер заседание на комисия, на което се обсъждаха хрумвания за тотално прекъсване на колите, или пък за пропускане единствено на тези, които обслужват обществени заведения (детска градина, старешки дом и т.н.). Така или другояче крайната дума ще е на експертния съвет по градоустройство.

Драмата с трафика касае източната част от Морската градина, ситуирана отвън така наречен Историческо ядро и заемаща на практика половината паркова повърхност. През 90-те години на предишния век в тази зона бе позволена реставрация, което пък повлече градежи и многочислени частни ползи. Именно в нея се движат коли. Настоящия кмет Иван Портних два пъти издаваше заповед за прекъсване на автотрафика, опити правеше и предшественикът му Кирил Йорданов. Разпорежданията обаче, атакувани от притежатели или регионален шеф, падаха в съда. Зоната е със статут на зелена повърхност съгласно общия организационен проект на града, само че пък не разполага с Подробен устройствен план. Липсата на обстоен проект бе основният претекст, с който съдът анулира последния път възбраната. От община Варна обявиха, че сега могат само да глобяват погрешно паркирали в парка коли. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР