Трагедиите са общи, заяви премиерът Стефан Янев на съвместна пресконференция

...
Трагедиите са общи, заяви премиерът Стефан Янев на съвместна пресконференция
Коментари Харесай

Заев: Трябва да си помагаме и в добро, и в лошо ВИДЕО

Трагедиите са общи, съобщи министър председателят Стефан Янев на взаимна конференция с македонския си сътрудник

Българският министър председател Стефан Янев и сътрудника му от Северна Македония Зоран Заев дават взаимна конференция във връзка нещастието с автобуса-ковчег от Автомагистрала " Струма ".

Припомняме, че минимум 45 души починаха, откакто пътнически рейс с македонска регистрация се възпламени на автомагистрала " Струма ".



" Днес е необикновен ден. Ден, който е белязан за българския народ с две съществени нещастия. Да стартираме с случая от предходната вечер от Дома за подкрепяне на възрастни хора в село Рояк. Една покруса, която занапред се проверява. За страдание в границите на по-малко от 7-8 часа нова покруса беляза тази нощ. Инцидент с пътнически рейс с жители както от РСМ, по този начин и с други народности и паспорти и за жалост с над 40 души починали. Трагедиите са общи. Трагедиите са това, което ни допира и ни прави хора и ни прави съпричастни - без значение от каква народност са починалите ", съобщи Стефан Янев.

Той добави, че българската страна във всичките ѝ органи, имащи отношение, както по сигурността, по този начин и в следствие на такива нещастия, работят.

Янев уточни, че Гълъб Донев пътува към община Дългопол, с цел да може да се подкрепят оживелите при случая в Дома за остарели хора.

Общото умозаключение на медиците е, че контузиите са доста леки, за психическите евентуално е рано да се приказва,. Да се надяваме, че в околните дни тези хора ще бъдат превозени до местата, където те желаят при техните близки.

Българските и управляващите от Северна Македония имат съгласуваност на всички равнища, надяваме се от следствието да научим тези уроци, които ще ни предпазят от сходни произшествия в бъдеще.

Зоран Заев посочи на собствен ред: " Изразявам своите съболезнования за загубите и на двете страни - България загуби девет живота в старешки дом, Северна Македония изгуби 11 деца и доста младежи. Това е страшна покруса, случила се с македонския рейс на връщане от Истанбул. Искам да изразя своето откровено състрадание към българския народ - по този начин както той ни съчувства и на нас ".

Заев съобщи, че е бил осведомен от Стефан Янев за нещастието и незабавно по-късно със свои министри е тръгнал за България.

На въпрос дали тази покруса ще се отрази на връзките сред двете страни, Заев съобщи:

Ние сме в положителни връзки. Трябва да си оказваме помощ и в положително и в неприятно. Да, има въздействие от тази покруса, то е положително, тъй като си оказваме помощ.

Той уточни още, че се радва, че България е избрала президент и че когато при съседите е добре, и на нас е добре.

Янев от своя страна уточни, че през днешния ден е ден за проява на нашата съпричастност и че би трябвало да погледнем нашите дълбоки корени и в тази връзка чисто политическия аспект дали и по какъв начин ще се развият връзките и диалозите на двете страни би трябвало да се гледа от страна на разговора. Аз постоянно съм вярвал в разговора, уповавам се да търсим решение, тъй че то да бъде в интерес и на двете страни ", сподели Янев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР