Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ

...
Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ
Коментари Харесай

Трудовата експлоатация е модерното робство

Трафикът на хора за трудова употреба е на второ място по жертви в България след половата употреба. Това сочат данните, изнесени във връзка акция за предварителна защита на трафика на хора за трудова употреба на фондация " Асоциация Анимус ".
 
Само за първите шест месеца на тази година в Националната комисия за битка с трафика на хора са постъпили 14 сигнала за евентуални жертви на трафик за трудова употреба. За 2016 година са 43, сподели Стефан Ралчев, основен специалист в комисията. Той цитира данни на Върховна касационна прокуратура, съгласно които за 2016 година - от общо 447 жертви на трафик, 31 са потърпевшите от трафик от за трудова употреба.
 
По публични данни на Националната комисия за битка с трафика на хора за 2013 година броят на разпознатите жертви е бил 44, през 2014 година - 16, а през 2015 година жертвите са 22.
 
Стотици българи подготвени да тръгнат за...зелен хайвер в Дания

Според Международната организация на труда в международен мащаб 21 млн. души са жертва на трудова употреба, хванати в клопката на насилствения труд, в който са попаднали посредством машинация. Принудително труд в частния бранш поставят 18,7 млн. души (90%), а 14,2 млн. (68%) от тях са експлоатирани в селското стопанство, строителството, като домашни прислужници и в производството. В Югоизточна Европа всеки четвърти човек (на 1000 души) е жертва на трудова употреба. Приходите в международен мащаб от трафика за трудова употреба се правят оценка на 3,5 милиарда евро годишно по данни на Европол.
 
Профил на евентуалните жертви на трудовия трафик

Българите са в най-голямата група измежду жертвите на трафик за трудова употреба, сподели Надя Кожухарова, координатор на плана на Фондация " Асоциация Анимус ". Според нея през летния сезон, когато най-често се търси нискоквалифицирана работна ръка, рисковете са огромни.
 
Предупреждават за опасности при бране на горски плодове в Швеция

За трета година неправителствената организация прави национална акция за предварителна защита на трафика на хора и трудова употреба на българи в чужбина. Кампанията е в границите на план " Съвместни старания от страна на България и Швейцария за незабавна и безусловна протекция на жертвите на трафик и предварителна защита на трафика на хора ", финансиран от Българо-швейцарската стратегия за съдействие.
 
Всички искащи да ревизират вероятните опасности при търсене на работа в чужбина могат да се обадят на горещата телефонна линия 0800 186 76. Тази година акцията е с послания " Ако се хващаш на работа в чужбина, не се хващай на въдицата " и " Работата в чужбина може да се окаже капан ".
 
Българи отпътували да берат боровинки в Швеция, карали ги да просят

Най-често подправените разгласи са от Гърция, Румъния, Чехия, Испания и Италия. Когато виждаме позиции с високо заплащане и търсене на неквалифицирана работна ръка - посочено е, че няма потребност от притежаване на непознат език, към този момент би трябвало да бъдем деликатни, поучават специалистите.
 
Хората би трябвало да знаят, че преди тръгване е наложително да подпишат контракт за трудови правни отношения, който е на понятен за тях език, належащо е да се ревизират компаниите медиатори на уеб страницата на Агенцията по заетостта, както и да имат информация по какъв начин най-бързо да се свържат с нашите дипломатически служби в случаи на машинация.
 
Традиционно хората в България, които най-често са жертва на трафик за трудова употреба, са от районите с висока безработица - Северозападна и Североизточна България. По тематиката Не вярвайте на предложения по огради и стълбове за работа в чужбина против бомбастични пари
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР