Трафикът между Румъния и България ще се улесни и засили

...
Трафикът между Румъния и България ще се улесни и засили
Коментари Харесай

Какво договориха български и румънски министри в „Евксиноград“

Трафикът сред Румъния и България ще се улесни и ускори посредством градеж на мостове, в това число новия мост при Русе-Гюргево, работещи фериботни връзки, нови гранични пунктове, възстановяване на изискванията за навигация по река Дунав и създаване на инфраструктура. Това изясни министър председателят Бойко Борисов след пленарното съвещание на българската и румънската делегация в резиденция „ Евксиноград “.


 
Двете страни подписаха пет съглашения за съдействие, сред които контракт за спешна доставка на електричество при възможни рецесии, даване на леговище на бедстващи кораби, както и спогодби в областта на стопанската система и обществените действия.

Борисов открои три плана, които би трябвало да се осъществят предпочитано. От особена значимост е вторият мост на Русе, който да облекчи бизнеса и туризма, изясни той и добави, че оттова до Букурещ са километра. Вторият план е  Никопол – Турну Мъгуреле, по който е предоставено изследване какъв брой би коствало построяването на мост, жп линия и скоростен път. Магистралата Констанца – Варна – Бургас с дължина 200 километра също е предпочитана, сподели още Борисов.
 Министерски съвет
„ Оптимист съм, че ще станат тези планове. И тол системата и концесионирането на такива уреди ще дадат опция за вложения и тези мостове да се изплащат на база на тол таксите. По тези три плана има инвестиори. Тези планове не се бият един с различен, имат инокомическа и комерсиална логига. Убеден съм, че трети мост ще даде подтик на бизнеса и туризма, ще облекчи транспортните служащи ”, разяснява министър председателят.
 
Добра е концепцията на Румъния да имат комерсиална къща. Така би могло да се излезе на арабските пазари с прясно охладено месо, плодове и зеленчуци, съобщи министър-председателят.

 
„ Пазарът в този свят е изобилен и правейки две такива търговски къщи, България и Румъния можем дружно с частния бизнес в следащите години в партньорство да покрием този безграничен пазар ”, добави Борисов. Той акцентира и ролята на Дунавската и Черноморска тактики.
 
Румъния и България оферират една от най-безопсните граници и аз считам, че до една година ще бъдем в шенгенското пространство, уточни румънският министър председател Михай Тудосе.
 Министерство на регионалното развитие
България се намира на мъчно място по отношение на мигранския поток, защото има огромна сухопътна граница с Турция, само че с общи старания сме постигнали нулева миграция, обасни Борисов.
 
„ Заедно с Румъния влязохме в Европейски Съюз, исторически сме на едно и също място от двете страни на Дунав. Шенген е политически въпрос, уповавам се с повече такт и дипломация нещата да се случат. Те са уверени, че се спаряме по-добре от шенгенски страни. Продължаваме да работим по тази тематика с Румъния. Като оценка сме я получили от най-високите инстанции в Европа ”, заключи българският министър председател.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР