Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има само

...
Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има само
Коментари Харесай

5 традиционни рецепти за Бъдни вечер

Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има единствено постни ястия, които би трябвало да са нечетен брой. Предлагаме ви 5 обичайни предписания за Бъдни вечер от разнообразни елементи на България.

Пълнени пиперки със зрял боб

Необходими артикули:

12 печени чушки, 2ч.ч. Зрял боб, 1 огромна глава лук, 1ч.ч. Счукани орехи, 1 морков, подправки (джоджен, копър, магданоз, чубрица, сол, черен пипер), олио

Начин на подготвяне:

Фасулът се накисва от предната вечер, а на идващият ден се сварява до подготвеност. След това се отцежда от водата и към него се прибавят на ситно нарязаните лук и морков, орехите и подправките. Към плънката се поставя и 1-2с.л. олио. Всичко се разбърква добре и обелените печени чушки се пълнят със сместа. Чушките се подреждат в авансово намазнена тавичка и се пекат до подготвеност.

Зелник

Необходими артикули:

500г кори за баница, 4 стръка праз, 1 приблизително огромна глава кисело зеле, 250г сирене, 1/2ч.ч. зехтин

Начин на подготвяне:

Зелето и празът се задушават. Разбъркват се добре и към тях се прибавя сиренето, което авансово сте натрошили. В тава, покрита с хартия за печене или авансово намазнена, се поставят две кори, поръсват се с малко зехтин и се сипва от плънката. Отгоре се подреждат нови две кори, отново лой и отново плънка и по този начин до момента в който свършат корите. Завършвате с две кори, които от горната страна леко напръсквате със зехтин. Печете в мощна фурна  до подготвеност.

По предпочитание може да слагате плънката в корите, да ги завивате и да извършите зелника като вита баница.

Лозови сърми

Необходими артикули:

лозови листа, 2 огромни глави лук, 1ч.ч. Ориз, зехтин, подправки (магданоз, джоджен, сол и черен пипер), по избор 1с.л. стафиди

Начин на подготвяне:

За плънката – задушавате лука в тигана, добавяте авансово измития ориз и разбърквате. Ако желаете да слагате стафиди, в този момент е моментът. Слагате на ситно нарязаните подправки, солта и черния пипер. С получената плънка се завиват сърмички. Подреждат се в тенджера и се заливат с 1-2 пръста гореща вода. Върху сърмичките се поставя паница, която да ги притиска. Варят се на спокоен огън до подготвеност. Поднасят се с кисело мляко.

Тиквеник

Необходими артикули:

500г брашно, 1ч.ч. Хладка вода, сол, 1с.л. олио; за плънката – 1ч.ч. Захар, 500г тиква, 1 и 1/2ч.ч. счукани орехи, 1/2ч.ч. олио, 1ч.л. канела

Начин на подготвяне:

Замесва се тесто от брашното, олиото, водата и солта. Тестото се разделя на 6 топки и се оставя встрани, до момента в който се отпусне. Междувременно почистената тиква се настъргва и запържва в мазнината дружно със захарта. Към нея се прибавят орехите и канелата. Първата топка тесто се разточва на тъничък лист, поставя се от плънката и се навива на руло. След това рулото се навива на охлюв и се слага в авансово намазнената тава. Същата процедура се повтаря с останалите 5 топки. След това тиквеникът се напръсква с малко олио и се пече на умерена фурна до подготвеност.

Ако нямате време да замесвате тесто, може да употребявате подготвени кори.

Содена питка

Необходими артикули:

500г брашно, 300мл вода, 4с.л. олио, 1с.л. оцет, щипка захар, 1ч.л. сол, 10г бакпулвер и 1ч.л. сода бикарбонат

Начин на подготвяне:

От продуктите се замесва еластично тесто, което се оставя встрани за 10-тина минути. След това се трансферира в тавичка, чието дъно сте намазали с олио. Питката се пече за 35-40мин на 180 градуса. Като се извади, се.покрива с памучна забрадка.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР