Традиционно за началото на юни, времето до обяд ще е

...
Традиционно за началото на юни, времето до обяд ще е
Коментари Харесай

Жеги и гръмотевични бури ще се редуват тази седмица

Традиционно за началото на юни, времето до обяд ще е по-често слънчево и топло, а в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна - с превалявания и гръмотевици, най-вече в планинските региони от Западна и Централна България. В понеделник чакаме и проникването на по-студен въздух от североизток. Температурите ще се намалят с 2-3 градуса. Към момента (05.06) световните модели GFS и EC предвиждат, че в края на седмицата преноса на въздушна маса ще е от югозапад, което ще увеличи още веднъж температурите.

А ето и детайлности какво време ни чака през новата седмица:

Времето в понеделник

През нощта против понеделник атмосферата над Западна и Североизточна ще остане неустойчива. Очакваме да се образуват мощни гръмотевични стихии, които след среднощ ще обзет и част от Централна България. По-значителни ще са преваляванията изначало в Северозападна и Североизточна България, а до сутринта - и в Централна България. Валежите там ще са съпроводени от мощни пориви напразно и са вероятни и градушки. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усилва, ще стартира и да прониква по-студен въздух. Над останалата част от страната облачността ще е най-вече междинна и висока.

Минималните температури ще останат високи и ще са сред 16°С и 20°С. Най-високи чакаме да са стойностите в Горнотракийската равнина и региона на Сандански - до 19-20°С.

През първия ден от новата седмицата атмосферата още веднъж ще е нестабилна. Денят ще стартира с раздрана облачност, която до обяд ще се вплътнява. След обяд на доста места, най-вече в западната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще паднат обилни превалявания. Повишава се вероятността и от междинна и едра по мярка градушка, прогнозирато от MeteoBalkans.

Екипът издава карта с предизвестия за рисково време, които са годни от понеделник. Очакваните превалявания ще са най-вече през нощта против понеделник и в следобедните часове от деня. На картата сме посочили регионите, където вероятността за рискови феномени е най-голяма.



Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-25 л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни. Над посочените региони те ще са най-вече в следобедните часове и ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по мярка градушка. На обособени региони в страната и на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-60 л/кв.м.

Червен код: Валежите на доста места ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения и мощни пориви напразно. Висок риск и от материални вреди. Очакваме междинна и едра по мярка градушка. Бурите към края на деня ще образуват мезо-конвективни системи. Очакваните превалявания ще са сред 50-70л/кв.м.

Времето в планините - Няма да е уместно за туризъм! Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на доста места ще превали и прегърми. Ще духа сдържан североизточен, а по високите елементи - до мощен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е към 20°, на 2000 метра - към 13°.

Времето по Черноморието – По северното крайбрежие през нощта против понеделник атмосферата ще остане неустойчива. Очакваме да се образуват мощни гръмотевични стихии, които до сутринта ще обзет и южното ни Черноморие.

През първия ден от новата седмица облачността ще е променлива, а в следобедните часове и с развиването на купесто-дъждовна облачност на доста места, най-вече по северното крайбрежие, ще превали и прегърми. Ще духа до сдържан североизточен вятър. Максималните температури ще са 21°-23°. Температурата на морската вода - 20°-24°.

Прогноза за ФПЧ - Не се чакат замърсявания в огромните градове - равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София – След среднощ в неделя против понеделник облачността от северозапад ще се впълнява. Атмосферата ще е неустойчива и се чакат превалявания и гръмотевици. Денят ще стартира с раздрана облачност, само че следобяд с развиване на купесто-дъждовна облачност тук-там към Софийската долина ще превали и прегърми. Очакваните минимални температури ще са към 18°С, а оптималните - до 29°С.

Времето на Балканите - Въздушната маса над полуострова остава мощно неустойчива. На доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии с условия за градушки, като най-интензивни ще са процесите в Южна Румъния, Южна Сърбия и огромна част от България. Почти без превалявания ще е в Европейска Турция, както и в източните региони на Гърция.

През идващите дни времето ще е динамично с чести превалявания и гръмотевични стихии, само че явленията над нашата страна ще са на по-малко места.

Времето във вторник и сряда

През идващите дни от североизток ще продължава да нахлува по-хладен въздух. Въздушната маса над Балканския полуостров и над нашата страна ще остане неустойчива. Повече слънчеви часове чакаме във вторник, като преваляванията тогава ще са единствено над Източна България, а в сряда - в масивите от Западна и Южна България.

Повече слънчеви часове чакаме над Северозападна и Югоизточна България. Минималните температури ще са сред 15° и 16°, а оптималните - сред 26° и 31°. По-хладно ще се задържи единствено по Черноморието, като там времето ще е с раздрана облачност. Очакваните температури ще са сред 26°-27°С.

Времето в планините и през двата дни ще е уместно за туризъм, само че единствено до обяд. В следобедните часове в масивите от Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на повече места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от североизток.

Времето в четвъртък и петък

Започналото покачване на температурите от четвъртък ще се задържи и през идващите два дни. Причината за горещото време е предстоящ транспорт на по-топла въздушна маса от Северна Африка, която ще увеличи градусите на Балканския полуостров. Над по-голямата част от България в четвъртък ще доминира раздрана, най-вече междинна и висока облачност, която следобяд ще понижава до слънчево време. Следобед на доста места, най-вече в планинските региони от западната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще паднат обилни превалявания. Минималните температури ще са сред 18° и 19°, а оптималните - сред 29° и 34°, а в някой региони в низините и в Дунавската низина - и над 34-35°С. Вятърът ще е от запад.

Времето в петък ще е още по-горещо, с оптимални температури сред 32-35°С. В следобедните часове над Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на обособени места ще превали и прегърми. Повишава се вероятността и от едра градушка през идващите дни.

Времето през уикенда

През почивните дни въздушната маса над страната ще е неустойчива. Повишава се вероятността за превалявания, като на доста места те ще са интензивни. Възможни са и градушки.

В събота преваляванията ще са на доста повече места в Западна и Централна България. Засушаване и по-малко превалявания чакаме в неделя. Температурите ще са сред 31-36°С.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР