Традиционно в края на есента фокус в работата на парламента

...
Традиционно в края на есента фокус в работата на парламента
Коментари Харесай

Предколеден шамар за майките с малки деца - за трети път

Традиционно в края на есента фокус в работата на Народното събрание е разпределението на държавните пари. Редом до законопроекта за държавния бюджет за 2020 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза, на " тезгяха " на общественото разискване се вади и Законопроектът за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2020 година Изненадите в него не са доста, а леките козметични промени са главно свързани с актуализацията на пенсиите - смяна, която едва ли би дарила с доза разтуха средностатистическия български пенсионер.

Липсата на съществени промени в държавното обезпечаване за следващата година обаче може да се разчете като откровена насмешка към една немалка група жители, а точно хилядите фамилии с дребни деца в България. И по-конкретно - за трета поредна година държавните бюджетари не считат за нужно да трансформират размера на майчинството, заделян за развъждане на дете през втората година и той остава " закован " на 380 лева Това се случва на фона на трансформиралата се в всеизвестен проблем рецесия с местата в ясли и градини, изключително в столицата, само че и в другите огромни градове. Проблем, който между другото, ловко бе употребен като предизборна дъвка в акциите на претендентите за кметове на София, които един след различен обещаваха заветното " места в градините за всички деца ", а някъде доукрасено и с черешка на тортата - " място в градина до дома ". Докато чакаме реализация на техните обещания (при някои от претендентите те имат дългогодишна история), следизборната действителност е напълно друга - задоволително места няма, задоволително места продължава да няма към този момент години.

Очевидно обаче този проблем, въпреки и комфортен като главен пункт в пропагандните материали, не интригува задоволително политиците и претендентите за такива в дните отвън акция, а в случаите, които това се случи, опрощение се намира в разрастването на София - наклонност, която е напълно естествена за всяка столица и която би могла да се възнамерява в дълготраен проект, изключително когато се касае за демографски индикатори и в частност услуги за деца. Същевременно е видно, че построяването на нови детски градини - факт, с който столична община не стопира да се хвали, не върви с предстоящите темпове, откакто за поредна година няколко хиляди деца са на опашката за забавачка.

В резултат хиляди майки, чиито деца не са признати в държавна градина, са изправени пред алтернативата да търсят частни услуги за развъждане на детето си, постоянно " изяждащи " близо една заплата, или продължение на майчинството вкъщи с още една година и кърпене на фамилния бюджет със сума под 200 евро. Ситуация, в която постоянно изборът не съществува и която по-скоро би следвало да се опише като насила.

Подигравката към родителите не стопира до тук. Липсата на задоволително места в яслите принуждава значително български дами да пресечен за две години кариерата си - обстановка, заради която те в последно време получават откровени нелепи, граничещи с цинизъм обвинявания. Тенденциозно или не, все по-често работодателски организации виждат един от най-големите проблеми на стопанската система у нас точно в майките, които остават вкъщи, с цел да се грижат за децата си. Според Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България, дългото майчинство е една от аргументите за срутва на раждаемостта у нас. Ако би трябвало да запазим положителния звук, най-мекият израз, с който може да определим една такава теза, би бил " изумително любопитна ". Във всеки случай, дни след изборите по този начин щекотливата и обичана за политиците тематика за достъпа до ясли и градини най-вероятно ще бъде леко позабравена, до момента в който някой нов претендент за власт не я поизтупа от прахта. През това време може би още веднъж ще слушаме обещания за работещи решения в тази тенденция, измежду които ваучери за неприетите деца, налични различни форми за грижи, обвързване на компенсацията за развъждане на дете през втората година с минималната работна заплата и т.н, и така нататък Все решения, които и централна, и локална власт подмятат от години в предизборните си платформи, само че които стабилно си остават единствено там. Дотогава, в случай че не с друго, родните политици могат да се похвалят с едно - " подариха " превъзходен коледен пестник за майките с дребни деца у нас. За трети път.

И на следващия ден стартира разискването на проектобюджета за 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР