Традиционно Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва на

...
Традиционно Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва на
Коментари Харесай

РЗИ: Не пренебрегвайте остеопорозата, обърнете си внимание!

Традиционно Световният ден за битка с остеопорозата се отбелязва на 20 октомври. През тази година мотото е: „ Обърнете внимание на костното си здраве “.

Експертите от РЗИ Пазарджик припомнят, че остеопорозата е заболяване, което последователно понижава здравината на костите и води до мъчителни и инвалидизиращи фрактури. Те могат да се появят след рухване от височината на човешки растеж, попречване, кихане, навеждане при обуване.

Рисковите фактори за поява на болестта са:

- ранна менопауза - преди 45 година

- преклонна възраст - над 65 година

- непълен банкет с храната на калций и витамин Д.

- дълготрайно обездвижване.

- несъразмерна консумация на кафе - повече от 3 - 4 кафета на ден.

- тютюнопушене и систематична приложимост на алкохол.

- непълен банкет на белтъчини.

- невисок показател на телесна маса

- съществуване на избрани болести - ендокринни, ревматични, на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и други

Симптоми на остеопороза

Обикновено няма признаци в ранните стадии на загуба на костно вещество. Но откакто костите са отслабени и се е развила остеопороза, може да се появят признаци, които включват:

- Болка в гърба, породени от строшен или сгънат прешлен. Болката може да възникне ненадейно, да е доста мощна, остра и режеща.

- Загуба на растеж с течение на времето.

- Прегърбена стойка на гръбнака.

- фрактури при минимални контузии.

Профилактиката на остеопорозата би трябвало да стартира още от ранна възраст, когато се образува костната маса на организма.

- Балансираният и пълностоен хранителен режим е извънредно значим. Трябва да се одобряват всекидневно мляко и млечни артикули, защото са богати на калций, който е нужен за здравината на костите;

- Повишаване двигателната интензивност - вървене, тичане, аеробика, танци и други физическите извършения водят до укрепване на костите;

- Всекидневното превозване най-малко 30 минути на слънце. Слънчевите лъчи подкрепят производството на витамин Д в организма;

- Избягване на несъразмерната консумация на кафе, алкохол и цигари.

Остеопорозата постоянно е считана за болест при дамите, вследствие на което милиони мъже в света остават отвън обсега на провежданата предварителна защита, диагностика и лекуване на болестта, защото не са осведомени за своите персонални рискови фактори за развиване на остеопороза и за методите за предотвратяване от фрактури и инвалидизация.

Нека не разрешаваме остеопорозата да ни засегне, а в точния момент да се консултираме с персоналния доктор!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР