Традиционно проверяваме каква е цената на рибата преди празника Никулден.На

...
Традиционно проверяваме каква е цената на рибата преди празника Никулден.На
Коментари Харесай

Преди Никулден: Каква е цената на шарана и как да познаем дали рибата е прясна?

Традиционно ревизираме каква е цената на рибата преди празника Никулден.

На пазара за риба в Бургас цената на шарана е като предходната година, чернокопът обаче е на половина по-евтин.

„ Абсолютно по-ниски тази година, защото има доста риба. Тази година чернокопът варира от 6 до 7 лв., а сафридът от 3 до 4, шаранът ни е 6 лв. на кг “, споделя Златка Христова.

Бургазлии познават рибата и незабавно схващат дали е замразена или прясна.

„ Най-лесното е като се отворят хрилете и като се погледнат да са кърваво червени и по очите, които би трябвало да са бистри “.

Във Варна организацията по храните ускори инспекциите на тържищата и магазините за риба и също има съвет по какъв начин да рапознаем прясната риба.

„ Първо започваме с очите, те би трябвало да са изпъкнали – с черна зеница и транспарантна роговица и да са бистри. Хрилете би трябвало да са блестящо оцветени и транспарантни, без слуз “, изяснява доктор Надежда Петрова от БАБХ-Варна.

Най-търсената риба е черноморскита, само че пристанището в Созопол към този момент не можеш да си я купиш. Корабът „ Тригона “ разтоварва на пристанището чернокоп и сафрид. Казват, че цената се е задържала към 6 лв..

На север цената на рибата обичайно е по-висока.

„ Примерно лаврака е малко по-скъп. Сьомговата пъстърва е малко по-скъпа, само че не знам на какво се дължи. Турската лира пада, а цената на лаврака се подвига “, споделя търговецът Станислав Иванов.

Разлика има и при най-предпочитаната риба за празника – шарана. През предходната година той се търгуваше за 7 лв/кг, а в този момент е 8.

Търговците дават обещание, че за празника няма да „ надуят “ цените.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР