Традиционно преди празниците свинското поскъпва, като едва около 35% от

...
Традиционно преди празниците свинското поскъпва, като едва около 35% от
Коментари Харесай

Свинското поскъпна преди празниците

Традиционно преди празниците свинското нараства, като едвам към 35% от месото в магазините е българско произвеждане. 

" Традиционно свинското по празниците нараства, тъй като потреблението се покачва. Повече от това сега няма да нарастне. Последните данни в медиите бяха за към 10% повишаване ", заяви изпълнителният шеф на Асоциацията на свиневъдите Димитър Михайлов в студиото на " България заран ".

Гостът означи, че цената доста зависи от това в коя комерсиална мрежа купуваме свинското месо.

Оказва се, че не произвеждаме задоволително свинско месо, с цел да задоволим потребностите на вътрешния пазар. Около 35-40% от месото е българско произвеждане, останалите 60% са импорт. Основно внасяме свинско от Испания, а също от Белгия, Нидерландия, Германия и Франция.

" Предполагам, че БАБХ прави своя работа. Месото е общоприетоо, единствената разлика е, че идва от по-далеч и има потребност от повече време да дойде на пазара. Местното произвеждане може да достави напълно прясно месо. Българското месо доближава доста по-бързо до клиентите. Прясното свинско се обуславя с розов цвят, не би трябвало да има потъмняване по краищата, би трябвало да има прелестен аромат ", изясни Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че няколко съставния елемент обуславят по-високата цена на свинското месо. Основната причина е африканската чума по свинете, която продължава да върлува в съвсем цяла Европа. От друга страна са регулаторните рамки в Европейски Съюз, които постановат по-високи условия и основават компликации на производителите. Поскъпнал е и превозът.

" Европа се явява незадоволително конкурентоспособна по отношение на другите континенти във връзка с цената на месото ", посочи Димитър Михайлов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР