Традиционно малко преди да изпратим старата и да посрещнем новата

...
Традиционно малко преди да изпратим старата и да посрещнем новата
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Халюцинации

Традиционно малко преди да изпратим остарялата и да посрещнем новата година, избираме „ дума на годината “.

На световно равнище съгласно Кеймбридж думата на 2023 година е " халюцинирам ". Знаете, че халюцинацията е „ лъжливо привидение, възприемано като действителност “.

Това беше годината, в която генеративният изкуствен интелект стана наличен за всички. Малко след появяването си към предходната Коледа, OpenAI и продуктът му Chat GPT станаха международна сензация и последователно навлязоха в живота ни.

„ Български политици се вършат на по-американци от американците, а други се държат като руснаци, каквито не можеш да срещнеш даже и в Русия “

Много в резюме и доста опростено - това е технология, която посредством потреблението на огромни езикови модели, пресъздава реалистична човешка интеракция.

В случая, изкуственият разсъдък може да дава отговор на всевъзможни въпроси и да композира документално наличие, в това число разкази, лирика, есета, даже домашното на нашите деца.

Този принцип се употребява за основаване на реалистични видео облици на действително съществуващи хора, реалистична аудио реплика на техните гласове и последователно, само че доста рисково размиване на границата в нашето схващане - кое е истина и кое е нереалност. 

За човечеството, това значи, че на хоризонта се задава нова вълна дезинформация и подправени вести, което комбинирано с логаритмите на обществените мрежи, които ни затварят в балоните на нашите лични стандарти и предразсъдъци и ни подтикват към непрекъснати конфликти, може да взриви визиите ни за света и познанието. 

Халюцинацията е обвързвана с радикализацията. Ако приемем, че нямаме разнообразни източници на познание, а всеобщо стартираме да търсим отговори от „ новия пророк “, заплахата да се промени визията ни за света е изцяло действителна.

Миналото се опростява, атакувани са институции и персони, подменят се биографии, основава се нов прочит на исторически събития.

Светослав Иванов за събитията в Близкия Изток

Защото изкуственият разсъдък се зарежда от наличие, писано от хора с разнообразни претекстове. Големите езикови модели сега работят по този начин, че в случай че някой твърди нещо погрешно, при обобщението на цялата информация по дадена тематика, изкуственият разсъдък прихваща и подправеното наличие и го включва в отговора, без да може да разграничи истина от неистина.

Така той дава отговор изрично, само че постоянно доста подвеждащо. Ето това е халюцинацията в смисъла на учените, които избраха тъкмо тази дума на годината.

Токсичността, която сътвориха обществените мрежи ще помогне за форсирането на този развой, до момента в който халюцинациите не се трансфорат в предписание.

Ако се замислите, от дълго време живеем в сходна среда. Да вземем нашите страсти - затваряйки се в балони по един или различен въпрос, сега е доста по-лесно да съдим другите, които не са на нашето мнение.

Всеобща световна нервност, разделяне, неприемане на непознатата позиция.

Защо не одобряваме другата позиция или мнение?

Защото не сме сигурни, че тя се основава на действителността, която нашето лично схващане възпроизвежда. Често мислим, че тя е плод на операции и резултат на непознато въздействие. Когато мислим по този метод обаче, в никакъв случай не би трябвало да забравяме, че индивидът насреща мисли по безусловно същия метод за нас и нашата позиция. Постепенно изчезва опцията за доближаване и народен разговор. Обществата ни халюцинират разграничени, а политическият им избор ги води към халюциниращи водачи.

Това изкривява всяка национална полемика и я опростява до контрастиращи позиции на звук, крясъци и радикализация. Разговор и визия за действителността, само че такава каквато не е. Ето това е илюзия. Запомнете тази дума.

Тя занапред ще дефинира метода, по който виждаме себе си, действителността и страните си.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР