Традиционният Римски пазар ще се проведе днес от 11 ч

Традиционният Римски пазар ще се проведе днес от 11 ч ...

Традиционният Римски пазар отново отваря врати в Русе


Традиционният Римски пазар ще се проведе днес от 11 ч на крепостта Сексагинта Приста в Русе. Гостите ще видят отново смели войни, красиви римлянки, местни търговци и занаятчии, представящи антични практики за сечене на монети, обработване на дърво и производство на кожени изделия.

Пазарът отваря врати в 11 ч, а час по-късно ще започне спектакълът "Приказка за Ромул и Рем" на Групата за детски театър "Камила". След това Първи италийски легион ще разкаже как древните римляни се превръщат във воини и стават част от кохортата, как се обучават и полагат клетва за вярност.

По-късно на територията на крепостта Сексагинта Приста ще прозвучат антични текстове в изпълнение на актьора Илия Деведжиев.

Римският пазар е едно от устойчивите събития, организирани от Регионалния исторически музей, което присъства трайно в културния календар на града. Атрактивните възстановки, представящи традиционни практики и модели на живот, имат за цел да презентират разказа за римското наследство и да споделят знанието за Античността на достъпен и разбираем за посетителите език. Те показват дейността на екипа археолози, извършващи теренни проучвания на обекта, като ги правят видими за широката общественост.

Източник: cross.bg