Традиционният фестивал на материалното и нематериалното културно наследство Белите нощи

...
Традиционният фестивал на материалното и нематериалното културно наследство Белите нощи
Коментари Харесай

„Белите нощи на Разград“ представя богато културно наследство

Традиционният фестивал на материалното и нематериалното културно завещание „ Белите нощи на Разград “, който се провежда от Общината, ще се организира идната седмица.

На 23 юни - четвъртък, културните институции в Разград ще влязат в музеите и ще бъдат алегорични домакини на посетителите. В 19:00 часа отваря порти Художествената изложба „ Проф. Илия Петров “.

В нея измежду картините от последното издание на пленера „ Мистика и действителност “ ще се показват надарени ученици на ЦПЛР Център за работа с деца - от Градския Мажоретен състав с началник Емилия Борисова и от класа по поп пеене с началник Свилена Дечева, оповестиха от Общината.

В 19:30 часа в къща музей „ Станка и Никола Икономови “ стартира представянето на най-новата книга на една от най-популярните модерни авторки в страната Неда Антонова „ Жените в българската история “.

Надсловът на вечерта е „ Силните дами в историята и духовния живот на българите “, а алегоричен хазаин на събитието е Регионалната библиотека „ Проф. Боян Пенев “.

В 20:30 часа културният празник продължава в къща музей „ Анание Явашов “ , там алегоричен хазаин е НЧ “Развитие 1869 “. В къщата музей ще се срещнат няколко столетия.

Посетителите ще могат да прегледат изложбата от находки „ Кремъчна работилница и некропол от с. Каменово “, както и мултимедийната презентация с културните акценти от живота на остарелия Разград и ролята на Анание Явашов в него, актьорите от Младежка групировка за спектакъл „ Импулс “ ще показват премиерата на пиесата „ Смоковете “ по Йордан Радичков.
Капански отбор е хазаин в Етнографския музей.

Там от 21,30 ч. стартират „ Еньовски обичаи и наричания “: обреда „ Еньова буля “ и „ Болна Яна “ - танц, пресъздаващ обред. Посетителите ще минават под еньовски венец и ще получават по китка с билки, които по традиция се берат на Еньовден.

Първата от „ Белите нощи на Разград “ приключва с танци и песни в двора на къща-музей „ Димитър Ненов “ . Там алегоричен хазаин е Театрално музикален център-Разград. Традицията в организирането на  „ Белите нощи “ планува на това място всяка година да се показва страна, чиято просвета е оставила отпечатък върху развиването на българските обичаи и просвета.

Темата тази година е „ Турският фолклор в културното и духовното завещание на Разград “. Програмата в тази къща музей стартира в 22,30 часа. Археологическите находки в село Каменово слагат началото на втората от „ Белите нощи на Разград “.

За пръв път на първи етаж в Интерактивния музей ще бъде изложен скелет на наш съгражданин от преди 7 хиляди години. Той е открит през 2016 година в село Каменово при разкопки, осъществявани от няколко години в този регион от археолози от НАИМ при Българска академия на науките, РИМ-Русе и РИМ-Разград.

Откритото тяло е на мъж, мощно сгънат наляво в ембрионална поза, с глава на североизток, държи в ръцете си бойна каменна брадва-чук. В гроба е открит и спондилус – мида, употребена преди хилядолетия за направа на украшения.

При разкопките е изваден във типа, в който е открит, целият гроб, до момента е съхраняван в Каменово, за пръв път се показва в Разград. Учените са открили, че находката е от каменно-медната ера, от преди близо 7000 години.

На втория етаж на Интерактивния музей на Абритус посетителите ще могат да видят полезности от друга далечна ера – Боровското богатство от IV в. пр.н.е. Експозицията на Регионален исторически музей-Русе гостува единствено в този ден в Разград.

Боровското богатство е тракийско, включва 5 красиви сребърни съда с позлата - три ритона, каничка-ритон и разлата купа. Интеактивният музей ще е отворен за визити от 19:30 до 21:00 часа.

Новият миг във фестивала „ Белите нощи на Разград “ е награждаването на спечелилия в първия Национален книжовен конкурс за драматургия „ Антон Страшимиров “.

Конкурсът се провежда от Община Разград взаимно със Съюза на българските писатели, произведения за първото му издание изпратиха 31 създатели от цялата страна. Церемонията по награждаването ще се организира на Вила „ Урбана “ на Абритус от 21:30 часа, а след нея стартира танцовият театър на Ансамбъл „ Чинари “ „ Мистичен темп “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР