Традиционни орнаменти, ярки графити и дори съветски символи по балконите.

...
Традиционни орнаменти, ярки графити и дори съветски символи по балконите.
Коментари Харесай

10 от най-необикновените панелни сгради в Русия

Традиционни орнаменти, ярки графити и даже руски знаци по балконите.

Вижте по какъв начин съветските архитекти украсяват безличните стандартизирани жилищни квартали.

Много съветски градове са цялостни с мрачни панелни блокове от руската ера – по това време би трябвало бързо да бъдат обезпечени жилища на доста хора.

Но измежду тази стандартизирана архитектура можете да намерите и някои доста забавни решения, които се открояват от масата.
Фолклорни орнаменти в Сиктивкар
 Иля Варламов (CC BY-SA 4.0)

Един квартал в северния съветски град Сиктивкар е цялостен с панелни блокове с фолклорни детайли от Коми.  Иля Варламов (CC BY-SA 4.0)
Сърп и чук в Улан-Уде
 Иля Варламов (CC BY-SA 4.0)

В Улан-Уде, столицата на Бурятия, ще намерите панелни блокове, украсени освен с обичайни знаци, само че и със руския сърп и чук! И това не е просто дело на някой локален запалянко – това е архитектурната концепция.  Иля Варламов (CC BY-SA 4.0)
Съветски блок в пруски жанр в Калининград
 Иля Варламов (CC BY-SA 4.0)

Леле! Този впечатляващ блок в Калининград в действителност е елементарна панелна постройка, само че пред последните години градът реши да промени дизайна на руското си завещание.  Павел Кузмичов

Преди Втората международна война Калининград е пруски град на име Кьонигсберг и тази реставрация е увещание за дългата му история.
Стенни рисунки в Салехард
 Мария Плотникова/Sputnik

Салехард е единственият град, издигнат навръх Полярния кръг. Климатът в Далечния изток е недопечен и локалните домове са боядисани в ярки цветове. В Салехард типичните руски панелни блокове са украсени с впечатляващи стенни рисунки на айсберги, лисици и елени.
Арктически цветове в Норилск и Дудинка
 Норилск

НорилскАнтон Денисов/Sputnik  Норилск

НорилскАнтон Денисов/Sputnik

Елени, полярни бухали – блоковете в Норилск и прилежащия град Дудиннка (в съветския Север) също са украсени със стенни рисунки на северни тематики.  Дудиннка

ДудиннкаВладимир Астапкович/Sputnik  Дудиннка

ДудиннкаВладимир Астапкович/Sputnik
Спортни графити в Мурманска област
 Павел Лвов/Sputnik

Този квартал е ситуиран край планинските ски курорти в Мурманска област. Изглежда доста извънредно на фона на сивотата в близост!
Блок-акордеон в Калуга
 Гугъл maps

Местните поданици назовават този панелен блок в Калуга (недалеч от Москва) „акордеона“ – поради невероятния му дизайн.  Гугъл maps

Подобни постройка има и в Камчатка. Формата е подобаваща за увеличената сеизмична интензивност на полуостров в Далечния изток. Но по какъв начин по този начин този блок попада в центъра на Калуга е огромна тайнственост. Местните историци считат, че архитектите просто са се пробвали да разнообразят типичните здания.
Кръгъл панелен блок в Москва
 Mos.ru

Двата кръгли панелни блока в югозападна Москва се появяват на вълната на Олимпиадата през 1980 година. Първоначално проектът е да се построят пет здания (като олимпийските кръгове), само че архитектурният опит е спрян, откакто са издигнати две от тях, защото те се оказват непрактични поради проблеми със звукоизолацията и поддръжката. Днес ги назовават „франзелите“. Всяка постройка има по хиляда жилището и 26 входа.
Блока на летците в Москва
 Dzasohovich (CC BY-SA 4.0)

В Москва има няколко панелни здания, които стоят на колони. В столицата на Русия няма трусове, наводнения или безконечни ледове, тъй че за какво руските архитекти са решили да строят сходни здания?  Евгений Биятов/Sputnik

На ул. „Беговая“ една сходна постройка е издигната през 1970-те с концепцията да бъде ходел за посетители на Олимпиадата. Но в последна сметка в нея се настаняват чиновници от авиационната промишленост и по тази причина я назовават „Блока на авиаторите“.
Блок с вход към метрото, Новосибирск
 Дария Соколова

В общо седем съветски града има метро, а някои от спирките са ситуирани напряко под блоковете. Първите входове за метрото на първия етаж на жилищни блокове се появяват в Москва, след което концепцията се придвижва и в други градове. В Новосибирск има съвременен панелен блок, чиито жители могат да влизат в метрото от първия етаж. Какво ще кажете за това?  Sskz (CC BY-SA 3.0)

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР