Традиционната акция Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

...
Традиционната акция Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“
Коментари Харесай

Започва тазгодишното издание на акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Традиционната акция „ Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя! “ стартира през днешния ден и ще продължи до 31 август, заяви основен контрольор Лъчезар Близнаков от отдел „ Пътна полиция “.

През първия стадий от акцията, в дните от 15 юни до 30 юни –времето, в което част от учениците към този момент ще са във почивка, а за по-големите това са последните образователни дни, ще бъде засилено полицейското наличие към образователните заведения и детските градини. Акцент в контрола е подложен на вярното транспортиране на децата и потреблението на предпазни системи, на държанието на превозващите ги, както и на останалите водачи, в това число и на децата-водачи, в случай че се придвижват с велосипед.

В рамките на втория стадий, от началото на юли до края на август, е планувана профилирана полицейска интервенция, ориентирана към неправилното придвижване на пешеходци, велосипедисти, водачи на самостоятелни електрически транспортни средства, потреблението на предпазни средства от водачите и пасажерите в транспортните средства, както и към недопускане на ръководство на МПС от водачи под 18 години.

Паралелно с това, в интервала от 15 юни до 14 септември, ще се организира и обичайна акция на полицията „ Безопасно лято! “, ориентирана към ограничение на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци. Планирано е в петъчните и неделни дни от 14:00 ч. до 21:00 ч., както и в други времеви шпации съгласно интензивността на трафика и натовареността на пътните артерии, да се провежда подкрепяне на придвижването на ППС на изходите и входовете на огромните обитаеми места, на пътните възли и подходи към/от интензивно посещаваните курортни комплекси/селища и гранични контролно-пропускателни пунктове. Ще се реализира и засилен надзор по автомагистралите. Полицейските екипи ще наблюдават за недопускане на паркиране, прекъсване или придвижване в лентата за наложително спешно прекъсване с изключение на в случаите, планувани в ЗДвП, придвижване на пешеходци или на водачи с ППС, за които има експлицитна възбрана в ЗДвП. В съботните дни след 23:00 ч. в обитаемоте места и най-много в дребните обитаеми места, ще се организират засилени инспекции с акцент съблюдаване на скоростните режими, недопускане на ръководството на ПС след приложимост на алкохол, наркотични субстанции и/или техни аналози, шофиране от неправоспособни водачи, разяснява гл. контрольор Близнаков.

Той заяви и данни от миналогодишното издание на акцията. В дните от 15 юни до 31 август 2022 година 5 деца (от 0 до 18 години) са починали по пътищата на страната, а 356 са били ранени. По отношение на жертвите, всичките 5 починали са намерили гибелта си в коли до момента в който са били пасажери в колите на свои другари или родственици. Що се отнася до ранените, най-вече деца, общо 111, са потърпевши като пасажери в транспортни средства, карани от близки и родственици. Други 71 са били ранени като пешеходци, като най-вече /43/ от случаите с ранени деца-пешеходци са тези във възрастовите групи до 9 години, което значи, че те са били съпроводени от родители или близки, заключи Близнаков.

*Източник: www.mvr.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР