Традициите в България за посрещането на новата година са свързани

...
Традициите в България за посрещането на новата година са свързани
Коментари Харесай

Няма да повярвате какви новогодишни традиции имат по света

Традициите в България за посрещането на новата година са свързани с чаши, цялостни с шампанско, заря и отброяване на последните секунди от остарялата, със сурвакарите и даряването им с монети и орехи от домакините, с цел да е здрава, богата и плодотворна годината. По света традициите естествено са разнообразни, а част от тях са странни, любопитни и даже шокиращи. Прекарайте няколко занимателни минути, опознавайки ги.

1.       В Шотландия в първите минути от новата година прага на дома би трябвало да прекрачи тъмнокос мъж, носещ въглища, сол, уиски и самун, с цел да е сполучлива, здрава и цялостна с шанс годината. Светлокосият мъж би донесъл злощастие. Поверието идва от обстоятелството, че викингите, нападнали Шотландия, били със светли коси.

2.       Любопитна традиция в Русия, обвързвана с езерото Байкал, събира хора от всички краища на страната. Двама водолази, предрешени като Дядо Коледа и Снежанка, се потапят в замръзналото езеро, макар че температурите са рисково ниски, с новогодишно дърво – декориран смърч.

3.       В Бразилия в нощта при посрещането на новата година се молят за благословия на най-важното морско провидение, като хвърлят бели цветя във водите и палят бели свещи на брега.

4.       Гърците закачат лук на вратата си, считайки го за знак на плодородието и с цел да им донесе шанс през новата година.

5.       В Италия фамилиите, които се пробват да имат дете, носят алено долни дрехи в навечерието на новата година. В тази страна имат вяра, че аленият цвят усилва плодовитостта и носи шанс на двойките.

6.       В Чили църковните служби на Нова година се организират не в църквите, а… на гробищата. Така хората имат вяра, че прекарват празника с умрелите си близки и ги канят на трапезата си.

7.       Японците наложително хапват юфка на Нова година. Тя е тънка и дълга, с цел да е лек и дълъг животът на празнуващите. Не е известно от кое място идва тази традиция и с какво е обвързвана, само че е неразделна част от японската просвета.

8.       В Еквадор честват с огньове и ритуално изгаряне на фигури на политици или други, с които желаят да се разделят пътищата им през новата година. Вярват в пречистващата мощ на огъня и че той изгаря всичко неприятно, с цел да е по-успешна, здрава и добра новата година.

9.       В Дания има традиция да се чупят съдове пред вратите на съседите. По този метод се оставя неприятното в остарялата година. Колкото повече счупени съдове има пред вратата, толкоз по-успешна и добра ще е новата година. Гърците пък по същия метод разрушават нар пред вратата си и гадаят какъв брой късметлийска, здрава и плодотворна ще е новата година по броя на разпръсналите се зърна.

10.   В Германия гадаят какво ще им донесе новата година по парче калай, което разтопяват на свещ и изливат в съд със студена вода, гледайки каква форма ще се получи.

11.   В Русия хората записват фантазиите и задачите си на лист, който изгарят в навечерието на новата година, вярвайки че по този начин те ще се осъществен.

12.   Чехите разрязват ябълка в новогодишната нощ и гадаят какво ще е бъдещето на събралите се към масата по фигурата, която виждат в сърцевината на плода. Най-очаквана е звездата – тя е знак на шанс, триумф и здраве.

13.   В Ирландия на Нова година самотните девойки спят с имел под възглавницата си, с цел да сънуват бъдещите си съпрузи и с цел да се задомят.

Вие имате ли свои традиции за Новата година?

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР