Традициите на успешното икономическо партньорство между България и Федерална провинция

...
Традициите на успешното икономическо партньорство между България и Федерална провинция
Коментари Харесай

Радев обсъди инвестиция за 15 млрд. евро у нас на срещи с бизнеса в Хамбург

Традициите на сполучливото икономическо партньорство сред България и Федерална провинция Хамбург ще се разширят в нови сфери като различните енергийни източници и високите технологии. Това съобщи президентът Румен Радев след срещата си с министър-председателя на провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер, оповестиха от прессекретариата на " Дондуков " 2.

Държавният глава е на посещаване във Федерална Република Германия по покана на своя сътрудник президента Франк-Валтер Щайнмайер, с който българския президент организира среща в Берлин.

Можем да преодоляваме днешните провокации сполучливо, единствено в случай че дружно развиваме технологии, търсим нови решения и сътворяваме произвеждане, акцентира президентът. По думите му в дълготраен проект България и Германия следва да обменят опит и да употребяват нови технологии и решения за реализиране на самостоятелност в енергетиката.

Президентът Румен Радев открои опита на Хамбург в създаването на технологии в региона на зеления водород и опциите за съдействие с България в това направление. „ Германия, със своята водеща промишленост, ще се нуждае от доста водород в бъдеще, а България може да създава зелен водород и да бъде благонадежден снабдител “, уточни президентът и изрази убеденост, че двете страни ще имат ползотворно съдействие в тази област.

В рамките на визитата си в Хамбург президентът Румен Радев организира среща и с управлението и представители на Търговската камара. Българският президент акцентира, че са нужни взаимни старания за справяне с провокациите, подбудени от пандемията и войната в Украйна.

Пред немския бизнес Румен Радев открои преимуществата на България като страна с положителни условия за вложителите - висококвалифицирани фрагменти, макроикономическа непоклатимост и стратегическо разположение. По време на срещата в Търговската камара представителите на българския бизнес, включени в делегацията, водена от президента, имаха опция да обсъдят със свои немски сътрудници благоприятни условия за съдействие.

Реализацията на план за 15 милиарда евро за производството на зелен водород в комплекса „ Марица Изток “ беше показан от българския бизнес, част от делегацията, водена от президента в Германия. Инвестиционните планове плануват взаимно финансиране от страна на бизнеса на основаването на слънчеви мощности за произвеждане на зелен водород, част от който да бъде изнасян, а друга да бъде предопределена за балансиране на енергийната мрежа в страната. Плановете на бизнеса са трансформацията на „ Марица Изток “ да бъде приключена през идващите към 10 години, като се чака да бъдат разкрити 7500 работни места и още 18 хиляди в поддържащите промишлености.

Българският бизнес бе показан от управленията на национално представителните работодателски организации, управлението „ Тракия икономическа зона “, най-голяма на Балканите, както и представители на компании с към този момент открити партньорства в Германия в региона на различните енергийни източници. Държавният глава акцентира, че в България към този момент има компании, които имат на практика опит софтуерно да заменят изкопаемите горива с водород.

По-рано президентът посети и една от най-големите металургични компании в Германия „ Аурубис “, която развива дейна активност у нас със своя медодобивен цех. Румен Радев се срещна с активността на компанията и открои нуждата от още по-високи упоритости за увеличение на износа на артикули с по-висока добавена стойност. Обща бе позицията, че корпоративната обществена отговорност на компанията е мощен положителен образец за бизнеса.

В Българската православна черква „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Хамбург президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общественост в града. По време на срещата президентът връчи Почетния знак на президента на проф. доктор Герд-Винанд Имайер за изключително огромните му заслуги за активизиране на политическия и стопански разговор и връзки сред България и Германия. Проф. доктор Имайер е почетен общоприет консул на Република България в немските федерални провинции Хамбург, Шлезвиг-Холщайн, Долна Саксония и Бремен. Близо 30 години той интензивно поддържа учредяването и сполучливата активност на редица организации на български жители в Германия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР