Тръба от газопровода Турски поток да влиза в България

...
Тръба от газопровода  Турски поток да влиза в България
Коментари Харесай

Борисов и Путин: Газопроводът Турски поток ще влиза в България


Тръба от газопровода " Турски поток " да влиза в България и страната ни да получава съветски природен газ, който да се транспортираме към трети страни. За това се договориха министър председателят Бойко Борисов и съветският президент Владимир Путин. Руският президент и българският министър председател организираха двустранна среща в Москва. В рамките на срещата стана ясно, че Турция няма нищо срещу за входна точка на втората тръба от газопровода през България.

Премиерът дефинира диалога си с съветския държавен глава като прагматичен и потребен. Той уточни, че България резервира газоразпределителната си роля на Балканите.

„ Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през " Турски поток " за България, това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял през вчерашния ден с турския президент и нямат нищо срещу тази входна точка да бъде на българска граница “, сподели министър-председателят.

Борисов уточни, че количествата газ, които биха могли да идват към България от съществуващата газова връзка през Украйна, дружно с размерите, което се чака да бъдат пренасяни през " Турски поток ", ще са от порядъка на към 34-35 милиарда куб. метра природен газ.

„ Това е съществено количество, за което би трябвало да намерим формула да го разработим през европейския газоразпределителен център. И нашите сътрудници поеха ангажимент, дружно с Европейската комисия, да намерят допустима формула “, уточни българският министър председател, представен от държавната пресслужба.

„ Владимир Путин заяви, че през вчерашния ден е разискал тои въпрос с президента на Турция, Ердоган и никой не възразява за това „ Турски поток “ да бъде удължен (за Европа) през България. Допълнително годподин Милер (Алексей Милер, предс. на „ Газпром “) и нашите министри се надяват да намерят метода по който да се реализира преразпределение по договорите с другите страни, д се реализира пренос, търговия с газ “, сподели Борисов.

Българският министър председател добави, че газа, постъпващ в България през Украйна и от Турция е задоволителен като количество за основаване на газов хъб. „ Сега, количеството, въз основата на количеството, което постъпва от Русия през територията на Украйна и този, който ще пристигна в допълнение по „ Турски поток “ е задоволително. Трябва да се откри формулата, с цел да се осъществят концепциите за строителството на газоразпределетелен център, на газов хъб “, сподели Борисов.

По думите на премиера, всички въпроси, които Русия и България са обсъждали по тематиката за газа са утвърдени от Европейската комисия, прибавят от своя страна съветските организации.

„ Всички въпроси, които обсъждахме за газа, а и по други тематики са утвърдени от Европейската комисия. Предадох поздрави от името на Жан-Клод Юнкер (председателят на Европейската комосия) “, сподели Борисов, представен от Интерфакс.

Руският президент Владимир Путин съобщи от своя страна, че въпросът за превозването на газ от " Турски поток " за Европа през България се създава в на практика проект с Турция и България.

„ Въпросът за размерите на директния газ през България би трябвало да бъде привързан с размера на доставките за цяла Европа “, сподели Владимир Путин.

Президентът на Руската федерация уточни и че страната му е подготвена да се върне към плана за строителство на АЕЦ „ Белене “, а Борисов акцентира, че сега България разполага с два реактора и с площадка на централата и желае планът да работи на пазарен принцип, който да може да се устоя и да генерира освен облага, само че и сигурност.

„ След 10-15 години ще имаме нужда от базова мощ. Всички са добре пристигнали на пазарен принцип “, акцентира Борисов в подтекста на инвеститорския интерес към плана.

Премиерът Борисов изрази вяра, че президентът Путин ще постави всички старания за нормализирането на ситуацията в Сирия и прекъсването на мигрантския напън към Европа.

„ Ключовите думи, към които всички би трябвало да положат старания са: мир, разговор и компромис “, сподели още българският министър-председател.

Двамата означиха и отличното съдействие сред България и Русия в региона на културата, както и повишението на стокообмена и растежа в броя на съветските туристи у нас.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР