Този висок ръст на инфлацията, който достигнахме, се дължи на

...
Този висок ръст на инфлацията, който достигнахме, се дължи на
Коментари Харесай

Икономисти очакват забавяне на инфлацията в края на годината

" Този висок растеж на инфлацията, който достигнахме, се дължи на доста фактори. Причините са както външни, по този начин и вътрешни. Основната причина е високите цени на енергийните запаси. Много съществено тези ценови нараствания от началото на годината, се трансферираха върху цените на храните. Изгледите са, че към този момент сме достигнали върха на едно плато, което най-вероятно ще се задържи 1-2 месеца и към края на годината може би ще стартираме да виждаме леко закъснение на инфлационния напън ", съобщи икономистът Юлиан Войнов.

Под думите на икономиста Михаил Кръстев главните аргументи са политиките на европейските централна банки, както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати.

" Основно се ускори политиката на нараснало парично предложение по време на Ковид пандемията. България се пробва да копира тази политика посредством обществено заплащане. Ако влезем в доста сериозна криза инфлацията най-вероятно ще се ограничи, защото ще се ограничи и потреблението, добави той.

" Една забележителна част от бизнеса печели от сегашната обстановка. Бизнесът, в случай че гледаме от позиция на електричеството, то е предпазено. Въпросът е дали страната би трябвало да се концентрира към всички бизнеси или да оказва помощ единствено на тези, които изпитват най-сериозни компликации ", разяснява Войнов.

Мнението на Кръстев е, че нямаме справяне с бюджета, който сме заложили за 2022 година.

" При заложена инфлация от 4,5% в него, приходната част е едвам на 47%, което значи, че няма задоволително доходи от бизнеса. Това е доста сериозен проблем, защото сме заложили големи обществени разноски в този бюджет и най-после ще се окаже, че просто няма пари. Проблемът за бизнеса е доста сериозен, защото няма предвидимост ", посочи икономистът.

Войнов уточни, че сега не е най-подходящото време да се вършат съществени вложения и да се взимат заеми.

" Най-вероятно ще забележим понижаване на покупко-продажбите, в случай че приказваме за недвижимите парцели ", счита той.

Икономистът Кръстев заключи, че инфлацията в потребителската кошница, която употребяваме, е много по-висока от данните, които афишират Национален статистически институт, може би двойно на оповестеното.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР