Този вирус от Китай причинява пневмония, за която антибиотици не

...
Този вирус от Китай причинява пневмония, за която антибиотици не
Коментари Харесай

СЗО спешно ще оцени има ли световен риск от новия китайски вирус

Този вирус от Китай предизвиква пневмония, за която антибиотици не оказват помощ, първоизточникът му е незнаен, предава се от човек на човек и в сряда комисия на Световната здравна организация ще заседава изключително, с цел да реши дали има интернационална заплаха за здравето на хората.

Лошата вест е, че коронавирусът, който още си няма име, към този момент е засечен в още 3 азиатски страни (Япония, Южна Корея и Тайланд, само че това са хора, пристигнали от Китай) и това се случва малко преди близо 400 милиона китайци да стартират да пътуват в петък във връзка китайската Нова година. Добрата вест е, че наподобява вирусът е по-слаб от други известни до момента случаи, застрашана най-вече хора с отслабена имунна система и Пекин е надалеч по-открит за шерване на информация и го прави задоволително бързо, с цел да не плъзне суматоха.

СЗО сподели в понеделник, че наподобява източникът е скотски, както и че има " лимитирано предаване сред хора " при непосредствен контакт (при вирусите, поразяващи дихателната система, проблем може да се окаже изкашляне или кихване на носител).

В сряда комисията може да предложи специфични ограничения за прекъсване разпространяването му по света, само че към този момент няма никакви рекомендации за ограничение на пътуванията или търговията.

Поразените оповестяват за кашлица, висока температура и компликации с дишането, само че това се признаци и за други положения, заради което не е елементарно отличаването на инфектираните с този вирус и изолирането им. Противовирусни лекарства могат единствено да облекчат положението, само че не и да излекуват. Настанените в болница може да бъдат включени към системи за подкрепяне на дишането и да им се вливат течности. Възстановяването зависи в забележителна степен от силата на имунната система.

В понеделник Китай заяви за нови 139 случая (два пъти повече от известното дасега и от три провинции и Пекин), а дружно с тези в чужбина броят им надвишава 200. Но компютърно моделиране на зараза от лондонския Imperial College покзва, че случаите евентуално са над 1700, а тези, които са в по-леко положение, даже няма да бъдат видяни.

В момента се счита, че това е нов ковид, т.е. представител на това семейство, който в никакъв случай преди не е бил засичан. Те идват от животни или сурова храна, като този път за мястото, където този е прескочил върху хората е подозиран пазар за морски блага в град Вухан. После се оказа, че има инфектирани, които в никакъв случай не са били на този пазар и тогава управляващите оповестиха, че явно се предава от човек на човек.

 СЗО незабавно ще оцени има ли международен риск от новия китайски вирус
© Reuters

От пристигнали от животни коронавируси бяха породени епидемиите от Тежък изострен респираторен синдром (ТОРС или SARS) и Близкоизточният респираторен синдром (MERS). И двата се счита, че са тръгнали от прилепи, въпреки да са минали върху хората от разнообразни източници - MERS, да вземем за пример, пристигна от едногърби камили. Първите случаи на SARS се появиха в Китай в края на 2002 година, само че управляващите дълго прикриваха епидемията и по тази причина последва световна суматоха, заразяване на повече от 8000 души и гибелта на над 750 от тях.

MERS се появи десетилетие по-късно в Близкия изток, само че при по-трудно предаване от човек на човек той е много по-опасен - при инфектирани към 2300-2500 души починаха близо 800, което значи близо 35% смъртност. През септември 2018 година министерство на външните работи предизвести за появяването на първия за последните 3 години случай на MERS в Южна Корея.

Известни още 4 ковид, а китайският ще е седмият. Но първо би трябвало да се откри животинският притежател. Не е наложително това да е морско животно, тъй като на рибния пазар във Вухан има котки, пилета, прилепи, зайци, змии... Мястото към този момент е затворено и обеззаразено.

 СЗО незабавно ще оцени има ли международен риск от новия китайски вирус
© Reuters

Президентът Си Цзинпин съобщи, че ограничението на епидемията и спасяването на човешки живот е главен приоритет. На жп гари, пристанища и летището в многомилионния град Шънджън против Хонконг е въведен термоконтрол на пасажерите. Сингапур и Хонконг ревизират идващите с полети от Вухан, където в понеделик стотина души чакаха в 6 сутринта в локална болница със синдроми като от ковид. От петък подобен надзор е въведен в Сан Франциско, Лос Анджелис и Ню Йорк.

Специалисти, представени от Би Би Си, споделят, че не е доста времето за реакция, тъй като при разпространение сред доста хора, вирусът се развъжда и мутира, а заплахата е един от вариантите му да се окаже изключително гибелен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР