Този вид сладкиш е един от най-меките и ефирни. Опитайте рецептата

...
Този вид сладкиш е един от най-меките и ефирни. Опитайте рецептата
Коментари Харесай

Добавете Кока-Кола към брашното и ще получите вкусотия, която се надува като балон и е мека като памук:

Този тип сладкиш е един от най-меките и ефирни. Опитайте рецептата на Асена, която сигурно ще ви удиви с резултата си. Ако до момента не сте се сещали да сложите малко Кока-Кола в тестото, пробвайте и ще видите какво знамение прави тази газирана напитка. Не имах вяра, че ще стане, само че откакто се уверих, предлагам този съвет на всички.

Печивото се получава доста меко и вкусно – сходно на нашенския козунак, само че без яйца в тестото. Плетенето е един от най-интересните моменти, тъй като се получава декоративна паяжина, която наподобява доста красиво. А когато се изпече, сладкишът ухае неустоимо… Ето какви съставки са ви нужни, с цел да си приготвите пухкавия Козунак с Кока-кола:

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Козунак с Кока-кола

Продукти: 

4,5 чаши бяло брашно (450 г)

330 мл Кока-Кола (1 кутия)

10 г суха квас

1,5 с.

л. захар

1 жълтък

малко олио за мазане (по желание)

белени бадеми на люспи за поръсване

Приготвяне:

В по-дълбок съд, в който ще месите тестото, първо пресейте брашното през решето. Добавете 1,5 супени лъжици захар към брашното и разбъркайте добре с шпатула. В средата се прави дребна хлътналост, в която се поставя маята и още веднъж се смесва с останалите сухи съставки.

 пресято брашно

 брашно

В друга купа налейте гореща, преди малко сварена вода и сложете кутията с Кока-Кола, с цел да я затоплите малко. Колата би трябвало да е по-топла от стайната температура, с цел да способства за процеса на ферментация на тестото. Извадете от хладилника най-малко 1-2 часа преди приготвянето на сладкиша.

Направете по-голямо кладенче в брашното и останалите съставки, в което последователно изсипете кока-колата. Ще стартира да се пени, по тази причина би трябвало да я добавите на няколко пъти, с цел да не прелее от купата.

 кока-кола в брашно

Веднага смесете съставките с шпатула, до момента в който се образува меко и еднородно тесто. Когато го оформите, прехвърлете тестото върху набрашнена равна повърхнина и го месете, като го обръщате извън във вътрешността, до момента в който стане безпрепятствено, меко и нелепнещо.

 тесто с кока кола

 втасало тесто

Тестото се намазва с малко олио, което се намазва върху ръцете, след което се връща в съда, където в началото сте го месили, покрива се с транспарантно фолио и се оставя да втаса 1-1,5 часа. През това време тестото ще удвои или утрои размера си. Премесете го още малко на равна повърхнина и го разделете на 4 равни елементи.

 тесто на шуппи

 тесто на части

Всяка част от тестото се оформя на топка, която се покрива с фолио или памучна забрадка, с цел да не хваща коричка. Вземайте топките едне по едне. Всяка топка разточете малко с точилка, колкото можете по-тънко в елипсовидна форма и навийте от дългата страна (която искате) на фино руло с дебелина 1-1,5 пръста. По същия метод оформете 4 ленти.

Поставете две ленти паралелно една на друга, а другите две поставете от горната страна в средата също паралелно. Едната лента, която е от горната страна, се вкарва изпод на една от долните ленти, а втората се обработва по същия метод, единствено че от другата страна (виж видеото).

 диск тесто

 плетене козунак

Лентите се усукват по метода, показан на видеото по-долу, до момента в който се оформи кръг от преплетени фитили. Разбира се, можете да оформите тестото както желаете.

 плетка козунак

Но в случай че желаете този тип, най-добре е да гледате процеса на видео. Сладкишът се поставя в тава, постлана с хартия за печене и покрита с забрадка и се оставя да втаса още 45 минути до 1 час.

 козунак с Кока-Кола

След миналото време сладкишът се намазва с жълтък и се поръсва с нарязани белени бадеми. Пече се в авансово загрята фурна на 160 градуса за към 45-50 минути, до момента в който се запече хубаво от вътрешната страна и хване хрупкава коричка от горната страна.

 мек козунак с кока-кола

Подробности за цялата процедура можете да гледате във видеото:

Design & Development: TaraSoft
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР