Този Великденски сезон потребителите могат да очакват скок в цените

...
Този Великденски сезон потребителите могат да очакват скок в цените
Коментари Харесай

За Великден литват цените на шоколада

Този Великденски сезон потребителите могат да чакат скок в цените на обичаните си шоколадови лакомства, защото цените на какаото доближиха исторически върхове заради намаляващото предложение, породено от изменението на климата, съгласно неотдавнашен отчет на Wells Fargo, представен от bTV.

Производителите споделят, че световният дефицит на какаови зърна оказва напън върху бизнеса им и затруднява поддържането на постоянни цени за техните клиенти. Към момента към този момент няма съмнение- цените на шоколадовите произведения ще порастват.

Към предишния месец международната цена на какаото се е нараснала повече от два пъти през последната година, счупвайки предходния връх от 1977 година, се споделя в отчета. За два месеца международната цена на какаото скочи с над 75% от 4094 $ за метричен звук на 8 януари до 7170 $ на 6 март.

Променящото се време заплашва здравето и производството на какаовите дървета, съгласно отчета. По-тежките превалявания през предишния сезон на реколтата доведоха до увеличение на заболяванията измежду какаовите дървета. Сега производителите на какаови дървета в Западна Африка са изправени пред сухи температури и рискови ветрове от тазгодишния Ел Ниньо.

Цените на какаото непрестанно се усилват, защото предлагането последователно понижава. Това е третата година, в която реколтата на какао понижава, се споделя в отчета. Международната организация за какао предвижда световният недостиг на доставките на какао да се усили с 405% през тази година.

Тед Дрю-Смит, президент на Reids Chocolate and Nut Shop в Кеймбридж, споделя, че магазинът му купува своя към този момент обработен шоколад от трета компания, която непосредствено купува и работи със суровите какаови зърна. Дрю-Смит сподели, че са видели устойчиво нарастване на цената на шоколада от началото на пандемията.

" Цената на шоколада се е повишила с 40 % от ноември “, сподели той пред CBC News.

" Договаряме цените на шоколада си една година авансово, тъй че тази година цените на шоколада ни се повишават с 27% и ще продължат да порастват. “, споделя той.

Това значи, че в случай че един шоколад коства приблизително 4 лв., то цената му се чака да се усили най-малко с 1,20 лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР