Този Великден козунакът ще се продава с 50-60 ст. по-скъпо

...
Този Великден козунакът ще се продава с 50-60 ст. по-скъпо
Коментари Харесай

Великден 2021: По-скъп козунак за празника

Този Великден козунак ът ще се продава с 50-60 ст. по-скъпо от предходната година или цената ще е по-висока приблизително с 20% . Това заяви за БГНЕС Димитър Людиев – ръководител на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас. Причината е скокът на суровините през последната година.

„ Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лева според от пазара, грамажа и качеството.  През последната година доста нарастнаха суровините . Брашното нарастна с 20%, усили се и цената на олиото и електрическата енергия. Затова сега има смяна на цените на козунаците спрямо предходната година. Те ще бъдат по-скъпи с 50, 60 ст. за численост или приблизително с 20% ”, съобщи Людиев.

По думите му  в България са останали малко майстори, които вършат козунаци на остарелия принцип с плетене . Добрите майстори съумяват да сплетат за едвам минута три козунак а. Само в този завод, който зарежда няколко хлебопекарни в района, за седмицата преди Великден се изпичат близо 60 000 козунак а.

Хубавият козунак би трябвало да има добра и плътна конструкция, по този начин наречените конци . Да има добър тен, да не е мокър от вътрешната страна и да не бъде толкоз жълт. Да не се подлъгват клиентите, тъй като доста жълтият козунак е изработен най-вече с оцветители. Когато се вършат с същински яйца, козунаците не са толкоз жълти. Ползва ли се яйчен прахуляк, великденският сладкиш няма да стане на конци. По това може да се разграничи. Немалко от компаниите употребяват яйца, а освен яйчен меланж “, споделя Иван Кръстев - технолог на един от огромните хлебарски цехове в Бургас.

Почти 80% от козунак а по магазините у нас е български , само че в последните години все по-популярни стават италианските козунаци- панетоне. Характерното за него е, че той е с по-дълга ферментация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР