Този уикенд времето ще е типично есенно и доста променливо,

...
Този уикенд времето ще е типично есенно и доста променливо,
Коментари Харесай

Уикенд в Горна Арда

Този уикенд времето ще е типично есенно и много изменчиво, само че това не може да спре желанието ни за пътувания и разкриване на нови кътчета от България. Този път пръстът ни върху картата спря на едно село в Южна България.

Горна Арда се намира в община Смолян, на към 300 километра от София и 160 от Пловдив. Селото е планинско и предлага опция за приятни разходки измежду природата и по поречието на река Арда.

На километър и половина от обитаемото място се намира и карстовият извор Ардабаши , от който тя води началото си. Планинският поток се намира в котловина със стръмни скатове, по тази причина би трябвало да бъде деликатни, изключително при мокро време.
 Снимка 453859

В този регион е и местността Узунов камък, от която води началото си различен от притоците на река Арда. Освен това, от тук потегля екопътека, която може да ни води до село Смилян , в случай че сме настроени за разходки измежду природата.
 Местност Узунов камък

Местност Узунов камък

Местността се намира на петдесетина метра от комплекс " Гераница " , който е и главната забележителност в Горна Арда.

Комплексът е ситуиран в непосредствена непосредственост до границата с Гърция. Той е построен от къщи, издигнати напълно от дърво . Тук времето като че ли е спряло много от дълго време, а обичайна българска атмосфера е непокътната за всички искащи да нощуват на дървените одъри или напряко на земята.
 Снимка 453864

В " Гераница " можем да забележим първото родопско колело, носещо името Долап, което е локален първообраз на виенското колело. Мястото е основано за отдих и релакс измежду природата и сигурно ще се изненадаме какъв брой безшумно и умерено е тук.
 Снимка 453867

През всеки сезон комплексът има с какво да ни очарова. Като стартираме с дървото на шест века, върху което е издигната къщурка за влюбени , минем около дребните горски пътечки и стигнем до кухнята, от която се носи мирис на обичайни българския ястия. Край камините намираме избавление от все по-ниските температури на открито.
 Снимка 453866

За да посетим " Гераница " ни е нужна предварителна спогодба със притежателите.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от kartalov (@stanislav_kartalov) на Май 4, 2018 в 5:14 PDT

А в случай че сме в региона, можем да посетим и една от най-старите пещери в него и една от най-красивите в България - Ухловица . 330 метра от нейните общо 460 са пригодени за гости. поради красивите формирания по стените си, пещерата се съпоставя с под земята замък.
 Снимка 453860

Ухловица е на няколко етажа, а най-интересната част от нея е Залата на пропастите. Посещението в пещерата става единствено с екскурзовод, като през студените месеци работи от 9 до 16 часа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР