Този уикенд в земната атмосфера навлезе EP9 – товар, състоящ

...
Този уикенд в земната атмосфера навлезе EP9 – товар, състоящ
Коментари Харесай

2,6 тона отработени батерии от МКС изгоряха в земната атмосфера

Този уикенд в земната атмосфера навлезе EP9 – товар, състоящ се от отработени акумулатори, употребявани на Международната галактическа станция (МКС). Обектът, тежащ 2630 кг беше изхвърлен от орбиталната станция през 2021 година и от този момент бе в орбита към нашата планета. Най-вероятно той е изгорен изцяло в атмосферата, само че е допустимо някои детайли да са достигнали повърхността на планетата.

Представителката на НАСА Сандра Джоунс съобщи, че организацията е „ направила изчерпателен разбор “ на отломките в EP9 и е стигнала до заключението, че те ще навлязат безвредно в земната атмосфера. Отбелязва се, че това е най-масивният обект, изхвърлян в миналото от МКС. EP9 е навлязъл в атмосферата, до момента в който е летял сред Мексико и Куба.

Не считаме, че някоя част е оживяла при повторното влизане в атмосферата. “

добави Сандра Джоунс, разяснявайки въпроса

Европейската галактическа организация (ЕКА) също следи траекторията на полета на EP9. В изказване, оповестено по-рано тази седмица, организацията съобщи, че вероятността някои от галактическите парчета да не съумеят да изгорят в атмосферата и да паднат върху хора е „ доста дребна “. В същото време ЕКА позволява, че „ някои елементи могат да паднат на Земята “. Астрофизикът Джонатан Макдауъл пресмята, че към 500 кг парчета биха паднали на повърхността на Земята.

Според ЕКА рискът галактически парчета да паднат върху човек е към 65 000 пъти по-малък от риска да бъдем ударени от гръмотевица. Най-вероятно вероятността за подобен резултат в действителност е извънредно дребна, заради което НАСА изпрати 2,5-тонния блок на неконтролиран полет. Това се случи на 11 март 2021 година и от този момент отработените акумулатори обикалят към Земята. Те като обикалят планетата на всеки 90 минути. Под въздействието на тънката атмосфера в ниска околоземна орбита скоростта на ЕP9 последователно се забавяше, до момента в който най-после тази седмица гравитацията го изтегли назад в атмосферата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР