Този Тръмп, тези атомни оръжия, този климат… Само две минути

...
Този Тръмп, тези атомни оръжия, този климат… Само две минути
Коментари Харесай

Остават две минути до апокалипсиса

Този Тръмп, тези атомни оръжия, този климат… Само две минути ни разделят от края на света. Екип от учени показа във Вашингтон най-новото издание на така наречен „ Часовник на апокалипсиса “, който тиктака към този момент над 70 години.

Doomsday clock – по този начин се назовава в оригинал този часовник, който отброява минутите до края на света. Създаден е още през 1947 година и от този момент насам специфичен екип от учени, измежду които и цялостен тим Нобелови лауреати, се събира всяка година, с цел да реши дали стрелката би трябвало да бъде изместена по-близо или по-далеч от 12 – часа хикс, в който ще настъпи краят на света.

Мъжът, който избави живота ни

Ядрени произшествия, по-тежки от Чернобил

Роден от война

През 1947 година, когато е основан „ Часовникът на апокалипсиса “, посланието на учените гласи, че в случай че човечеството не престане да размахва нуклеарни оръжия и продължи да опустошава планетата, гибелта му е обезпечена.

Екипът, отдаден на попречване на нуклеарния апокалипсис, бил формиран в края на Втората международна война от група хора, които знаели едно-две неща за нуклеарните оръжия – учени инженери и разнообразни специалисти, работещи по Проект Манхатън, който създава първите атомни бомби.

Те знаели за ужасните последствия от тези нови оръжия и се посветили на това да предупредят обществеността за следствията от потреблението им. Но те се тревожели и за нещо друго – военната загадка. Експертите се страхували, че международните водачи ще стартират нуклеарни войни, без жителите да бъдат изцяло осведомени за протичащото се.

Колко още ще съществува животът на земята?

Няколко галактически сюжета за апокалипсис

Тик-Так

Идеята за часовника на ориста, който отброява времето на човечеството до заличаването, идва от починалия художник Мартил Лангсдорф, който го скицира през 1947 година Този първи часовник е показвал 7 минути преди 12 часа – часа хикс, в който ще настъпи краят на света.

Последният път, когато часовникът е бил толкоз покрай среднощ, както в този момент, е бил през 1953 година, когато Съединени американски щати и Съветският съюз се надпреварвали в нуклеарното въоръжаване.

През 2017 година бордът реалокира часовника от три минути до среднощ, на две и половина минути до среднощ. Най-отдалечен, на цели 17 минути от среднощ, часовникът е бил през 1991 година след разпадането на Съветския съюз.

Защо единствено 2 минути

А през днешния ден часовникът към този момент демонстрира единствено 2 минути до цялостното заличаване. С други думи откогато президент на Съединени американски щати е Доналд Тръмп, само че несъмнено освен той е повода.

Не е мъчно да отгатнем за какво ни остава по-малко време: непредвидимият севернокорейски водач, реториката на Вашингтон, търканията към нуклеарното споразумене с Иран, застрашаващата ни климатична злополука. А и с осведомителното общество нещата не вървят по никакъв начин добре.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР