Този текст е част от , което се интегрира с

...
Този текст е част от , което се интегрира с
Коментари Харесай

Здравословен обрат

Този текст е част от, което се интегрира с платформата " Капитал ". Всички текстове от изданието. Изданието на хартия или в електронен вид.

- Това, което отличава потребителите на биостоки, е тяхната по-голяма осведоменост за храните и особеното потребителско схващане.

- Развитието на биосектора е най-силно съсредоточено в селското стопанство, където през предходната година България е водач в Европейски Съюз по растеж на биосертифицираните площи и производители - общо 5919.

- Малката и допреди няколко години нова бизнес ниша се разви динамично. От дребни търговци биопионерите станаха притежатели на вериги с по няколко обекта и влязоха в производството. Автор: Капитал Автор: Капитал Автор: Капитал Автор: Капитал

Надя Русенова, съосновател и изпълнителен шеф на " Топ Форма ", пред " Капитал "
11 авг 2017
Идеята на братята Красимир и Мартин Бенямин и брачната половинка на Мартин - Сара Алсбей, за бизнес със недопечен шоколад се ражда преди три години. За 2017 година софийската компания " Био Бенямин " чака обороти от 640 хиляди лв.
28 юли 2017
Вдигналото се ползване се вижда и в продажбите на търговците на дребно: в топ 30 растежът е над 10%
1 юли 2017
Управителят на " Био България " пред " Капитал "
16 юни 2017
От позиция на антропологията 10 години може и да са нищо. Може да не са задоволителни, с цел да се приказва за всеобща смяна в питателните привички на огромни групи хора. Само че те, наподобява, стигат, с цел да се образуват и наложат нови трендове в избора на храна. Такава нова наклонност е стремежът към консумация на потребни, чисти и качествени храни и България напълно не остава изолирана от здравословната вълна, заляла света.

На локално равнище първите стъпки от страна на бизнеса в тази посока бяха направени през предишното десетилетие, когато няколко дребни търговци, вносители и производители започнаха да приказват за изгодите от положителната храна. Това съответства с приемането на България в Европейски Съюз, където тематиката с какво и по какъв начин се храним и по какъв метод са създадени продуктите е от огромно значение. Тя намира отзив освен в строги регулации, само че и в огромни осведомителни акции.

В тези ранни години потреблението на чиста, натурална и биохрана в България беше фокусирано в относително тясната публика на хора, които четат етикетите. Тук влизат потребителите с по-високо обучение и приходи, майките с дребни деца или хората със здравословни проблеми. Постепенно тази група се разшири дотолкоз, че с нея започнаха да се преценяват и огромните индустриални производители, и веригите за бързооборотни артикули, които дадоха старт на акции за разпространение на положителната храна и верни хранителни привички. Големите компании започнаха и да трансформират своя подбор.

Малката и допреди няколко години нова бизнес ниша също се разви динамично. От дребни търговци биопионерите станаха притежатели на вериги с по няколко обекта и влязоха в производството. Появиха се нови играчи, както и десетки ферми, физически и онлайн магазини за продажби на чиста храна с районен генезис и усет. От своя страна засилената конкуренция в бранша и все по-голямото търсене започнаха да избутват цените надолу и през днешния ден, сравнимо с десетилетие обратно, всички фермерски, натурални и биопродукти се оферират на стойност, налична за по-широк кръг консуматори.

Въпреки този взрив пазарът в България е към момента неузрял и далечен от точката си на засищане. В същото време прогнозите за неговото развиване са оптимистични.

Здравето на първо място

Тенденциите за храненето на популацията в България в годините сред 1990 и 2005 година са тревожни: висока консумация на мазнини (35 - 45% от енергийната стойност на храната), все по-голяма консумация на растителни мазнини и артикули със наличие на хидрогенни масла, рекордно невисок по отношение на европейските страни банкет на риба, рибни артикули и мляко, висока приложимост на готварска сол (1-3 пъти повече от целесъобразните дневни стойности), ниска консумация на сурови плодове и зеленчуци през зимата и есента и липса на многообразие при хранене. Всички те са разказани в Националния проект за деяние " Храни и хранене " 2005 – 2010 година, който Министерският съвет приема за да се разработят съответни рекомендации за здравословно хранене на популацията. До този миг нездравословният модел на хранене способства за внезапното нарастване и тежестта на хронични болести, при които България поддържа висока смъртност. Докладът обръща особено внимание и на замърсителите и добавките (консерванти, емулгатори, оцветители) в храните, които също съставляват риск за здравето.

В документа се показва, че най-същественият фактор, който способства към нездравословния модел на хранене, е обвързван със социално-икономически аргументи, или в резюме, потребителите с ниски приходи не могат да си разрешат задоволително и качествени храни. Сред другите фактори е и неналичието на задоволително информация за правилата на здравословното хранене.

" Моите наблюдения са, че неприятните хранителни привички се трансформират поради по-добрата осведоменост на популацията. В последните години бяха извършени доста обучителни стратегии и акции за здравословното хранене, в резултат на които към този момент виждаме и позитивни трендове като понижаване на потреблението на пържени храни, скотски мазнини и сол. Хората схванаха, че не би трябвало да прекаляват и с добавената захар ", споделя проф. Божидар Попов, ръководител на Българското сдружение по хранене и диететика и началник на катедрата " Хигиена, здравна екология и хранене " в Медицинския университет - София. Въпреки това по думите му редица проучвания демонстрират, че към момента огромна част от популацията (над 80%) не са осведомени с това какъв брой е значима закуската, като половината българи не се хранят заран.

Също по този начин липсва задоволително познание за изгодата от плодовете и зеленчуците, които би трябвало да се одобряват в огромни количества (средно към 400 - 500 г дневно). " Все още методът на хранене е обвързван мощно с покупателната дарба. Така да вземем за пример пенсионерите, въпреки че са най-стриктни в спазването на здравословни режими, са мощно лимитирани да се хранят уравновесено ", споделя още Попов.

Все отново групата на хората, които внимават за храната си, пораства. Това се вижда и от данните за потреблението на Националния статистически институт. През 2015 година семействата са понижили с към 1/3 купените количества бял самун по отношение на 10 години по-рано. За същия интервал се свива и междинното годишно ползване на сол, захар, маргарин, малотрайни салами и цигари. За сметка на това годишното ползване на пресни плодове се е нараснало с 56%, нарастват и покупките на пресни зеленчуци (25%), риба и рибни артикули (220%), кисело мляко (10%), птиче месо (60%) и свинско (300%).

В новата действителност

Здравословната посока в метода на живот и храненето е нещо, с което от ден на ден се преценяват и огромните производители и търговци на храни. Трендът намира изражение освен през осведомителни и рекламни акции, само че и в смяна на рецептите на съответни артикули и появяването на нови. Така да вземем за пример от няколко години Nestle непрекъснато понижава наличието на сол и захар в своите храни и насочва старания към налагането на пълнозърнестите си закуски.

" Допустимите равнища на сензитивните за здравето съставки като сол и захар, мазнини и така нататък, които са посочени от Световната здравна организация, са припознати от Nestle. Компанията не работи кампанийно, а създава политики, годни за всички пазари, в които тя оперира. Има и един непрестанен развой по възобновяване на продуктите ", споделя Нели Ангелова, управител " Корпоративни връзки и връзки " на " Нестле България ". Ангелова дава образец с кулинарните артикули на Nestle от марката Maggi, в които наличието на сол се редуцира регулярно в последните пет-шест години за сметка на непрестанно обогатяване на рецептите с повече зеленчуци и подправки.

" Няма съставни елементи като оцветители и овкусители, които да тормозят консуматорите ", споделя още Ангелова. Тя показва един различен, неотдавнашен образец за смяната на артикул, който да посрещне потребителските условия за здравословност. Това е шоколадовият десерт KitKat, който се създава във фабриката в София и е с понижено наличие на захар и увеличено наличие на мляко, само че с неизменен повсеместен усет.

Като световен водач в региона на храните и напитките Nestle следи потребителските и консуматорски настроения и промени при тях. " Данните от последните две години - 2015 и 2016 година, несъмнено демонстрират, че и в България има наклонност в посока здравословен метод на живот, в което частта с храненето е неизменима. Забелязва се увеличено търсене на възприетите от потребителя за здравословни храни, които дават отговор на по-високи стандарти за качество и сигурност и имат органични и естествени съставки. Шейсет и девет % от българите избират по-премиум артикули по отношение на интервала отпреди пет години. Тоест от ден на ден се търси качественият артикул и хората са склонни да платят за него. Не че цената не е значима, само че когато става въпрос за хранене, преди всичко е продуктът ", споделя Ангелова.

За 12-та поредна година " Нестле България " провежда самодейността " Живей интензивно ", която притегля вниманието към смисъла на придвижването и дейния метод на живот и уравновесеното хранене за здравето и живота на индивида.

Друга компания, която влага в просветителни и информационни акции за здравословен метод на живот, е производителят на бутилирани води " Девин ". В центъра на тези акции е да се насърчи пиенето на задоволително вода и положителната хидратация на организма. " Стараем се да разпространяваме тематиката посредством непрекъсната връзка в медиите, а също по този начин влагаме в обществени планове, свързани със смисъла на водата като част от уравновесения метод на хранене, дейния живот и здравето на българите ", изяснява Юлияна Борисова, маркетинг шеф на " Девин " ЕАД.

Освен информационни стратегии, ориентирани към бъдещи родители, деца и подрастващи, компанията работи и за поощряване на приема на вода на работното място. " Една от най-ефективните ни акции досега е " За да върви работата по вода ", която таргетира работещите хора в страната. Нейната цел е да осведоми и образова хората по отношение на количеството вода, което е целесъобразно да одобряват всеки ден, с цел да бъдат пълноценни и ефикасни. Близо 54% от българите се усещат изморени по време на работа*, а умората се дължи на разнообразни фактори, само че един от тях е незадоволителният банкет на вода. Данните са от национално изследване на " Алфа Рисърч ", извършено през 2016 година Освен това дехидратацията може да аргументи главоболие, липса на централизация, нервност и други неприятни последствия, които да намалят професионалните резултати ", споделя Борисова.

Кампаниите тя дефинира като дълготраен и непрекъснат ангажимент заради това, че насърчаването на здравословната хидратация към този момент е неизменима част от корпоративната политика на " Девин ".

По данни на Борисова през последните години се следи резистентен растеж в потреблението на бутилирана вода в България, като упованията са той да се резервира и даже усили в бъдеще. Данните сочат, че през 2016 година потреблението е над 80 л вода на човек на година, което е три пъти повече спрямо 90-те години. " Причините за това са няколко - международната наклонност към здравословен метод на живот, непрекъснатата връзка и поддръжка на здравословната хидратация, както и богатият избор от артикули, който потребителите през днешния ден имат ", споделя Борисова.

Все още обаче България се подрежда доста след водещите пазари в Централна и Източна Европа, където потреблението на бутилирана вода доближава до 120 – 140 л на човек на година.

Освен в политиките на огромните производители фокусът към здравословни, качествени и свежи храни към този момент е забележим и при огромните търговци на бързооборотни артикули. Всяка огромна верига има щанд с биопродукти, партньорствата с български производители на плодове и зеленчуци се ускоряват, осъществят се обособени обществени акции. Така да вземем за пример през 2015 година веригата Lidl стартира план за здравословно хранене, ориентиран към деца от първи до четвърти клас. Инициативата " Кулинарно междучасие Манджицу " гостува в учебни заведения в страната, където се преподават кулинарни уроци с любопитни обстоятелства за питателните детайли и смисъла на уравновесеното хранене. По данни на компанията планът към този момент е обхванал 7000 деца. Друга самодейност на " Лидл България " от първите няколко седмици на годината беше публикуването на предписания за бързо и елементарно подготвяне на детокс смутита от сезонни плодове и зеленчуци.

Сред останалите вериги, които обръщат внимание на здравословното и уравновесено хранене, е и Kaufland. На електронната страница на търговеца на бързооборотни артикули тематиката намира необятно приложение посредством разнообразни проби като енергиен калкулатор за приема на калории и калкулатор за пресмятане на показателя на телесната маса. Публикувани са редица публикации и препоръки за пиенето на задоволително количество вода, нуждата от придвижване и спорт и пълноценното и разнообразно хранене.

Триумфът на биото

Още едно изражение на здравословния тренд в храненето е биовълната. Макар да е мъчно да бъде обзет в съответни цифри за произвеждане, продажби и импорт, подемът на пазара на биопродукти в България е ясно видим по няколко измерителя. От една страна, се усилва броят на операторите на биохрани и производителите на първични материали, а от друга, биопродуктите към този момент всеобщо навлизат в стандартните търговски канали. Вече не липсват и образци за сполучливи български компании, които създават и дистрибутират биостоки на локалния пазар и работят за експорт.

Успехът на биото се дължи на това, че то се възприема като синоним на чиста храна, а тя има своя забележителен принос за по-доброто здраве на индивида. " Консумацията на био- и екологично чисти артикули подкрепя работата на организма. Те се усвояват доста по-добре, а организмът не се натоварва и не му се постанова да се очиства от нездравословни субстанции. Когато такива субстанции се одобряват постоянно, натоварването рефлектира в алергии, чиито случаи са фрапантно зачестили, само че и в други заболявания ", изяснява ръководителят на Българското сдружение по хранене и диететика проф. Божидар Попов.

Това, което отличава потребителите на биостоки, е тяхната по-голяма осведоменост за храните и особеното потребителско схващане, единомислещи са търговците и производителите от бранша. А другояче в България той е към момента млад. Биобумът е събитие, особено за българския пазар едвам през последните десетина години. Това е забавяне по отношение на развиването на нишата в страните от Западна и Централна Европа. В същото време развиването тук е извънредно динамично, както е видно от непрекъснато растящите доходи на локалните компании в сектора.

Сред водачите в бранша сега е сдружението " Смарт органик ", мажоритарен притежател на компанията - производител на известната марка сурови органични десертчета Roobar и няколко други марки. Компанията е и дистрибутор на огромен подбор биохрани за българския пазар. Под шапката на " Смарт органик " са и магазините за биостоки от веригата " Зелен ". Приходите на сдружението през 2015 година са достигнали 16.7 млн. лева по отношение на 4 млн. лева единствено две години по-рано.

Във прогресивен тренд са и финансовите резултати на магазините " Балев биомаркет ". Първият от тях отваря през 2010 година, когато оборотът на компанията е малко под 800 хиляди лева на година. Приходите тогава евентуално идват главно от дистрибуция и импорт на биопродукти, което е главният фокус на компанията, преди да се насочи и към търговията на дребно. През 2015 година бизнесът на " Балев биомаркет " към този момент е четири пъти по-голям, приходите доближават 3.9 млн. лева, въпреки компанията да продължава да работи на загуба през целия този шестгодишен интервал.

Оборотите на производителя на марката " Хармоника " – " Био България ", също порастват. През 2016 година приходите на компанията са 5.7 млн. лева, което е с 40% повече по отношение на две години по-рано. " Тази година вървим също с 30-40% растеж на продажбите ", изяснява шефът на " Био България " Любомир Ноков. По думите му, това нарастване на приходите се дължи на обстоятелството, че компанията всяка година пуска на пазара нови артикули.

Динамично се развива и комерсиалната активност на " Зоя БГ ", която е измежду по-нишовите биотърговци поради огромния подбор от предлагана органична козметика. През 2015 година нейните доходи са били 4.5 млн. лева (147% растеж по отношение на 2013 г.), а по думите на притежателя Росен Габровски бизнесът пораства и през 2016 година

Този растеж на биосектора носи със себе си съответни изгоди за потребителите. Ако допреди няколко години цените на биостоките бяха на стойност, към 50 - 100% по-висока от тази на стандартните им еквиваленти, тази граница към този момент се стопява. Има и такива биопродукти, при които цената е идентична с тази на стандартните храни. Стесняването на ценовата разлика се дължи на няколко аргументи. " Определено търсенето е главен фактор за това. Колкото по-голямо е то, толкоз повече се ускорява конкуренцията сред самите търговци, а с увеличените размери и доставчиците оферират по-добра цена ", изяснява Росен Габровски, притежател на " Зоя БГ ". По-голямото търсене също така разрешава на производителите да вършат по-големи количества произведения и да осъществят икономии от мащаба, което понижава цената и за крайния клиент.

Според шефа на " Био България " Любомир Ноков изравняването в цената на био и стандартно се дължи частично и на повишаването на втората група храни. " Контролът и качеството при производството на някои стандартни храни беше доста невисок, а с по-сериозни правила и с акции за вложение на качествени първични материали, цените последователно започнаха да се подвигат ", споделя той.

Освен млякото и млечните артикули, вафлите и суровите десерти, варивата и суперхраните сега измежду най-добре продаваните биостоки на българския пазар са и органичните хранителни добавки и продуктите с пробиотици по данни от търговците на био. Голяма част от продажбите на тези артикули към този момент минават сполучливо през стандартните търговски вериги.

" Тази година има растеж на потреблението като цяло, който усещаме и ние. Търсенето от страната на веригите се увеличи. От юли предходната година зареждаме Kaufland, които направиха биощанд. Работим и с BILLA, а най-отдавна с " Фантастико ". С Lidl сме правили акционни неща ", разяснява притежателят на " Смарт органик " Яни Драгов. По думите му още един знак за разширението на пазара е фактът, че макар появяването на доста идентични на Roobar артикули в България, продажбите на локалния пазар не спадат.

С фокус върху суровините

И въпреки всичко развиването на биосектора е най-силно съсредоточено в селското стопанство, където през предходната година България е водач в Европейски Съюз по растеж на биосертифицираните площи и производители. По данни на Евростат от всички 6173 регистрирани биооператори в страната през 2015 година 5919 са точно в земеделието.

Преработвателите са едвам 161 (виж графиката).

" За страдание нямаме доста производители на съществени храни, а и е мъчно да се обхване производството, тъй като няма съответни данни за него. Данните, с които всички работим, са тези от сертифициращите компании, а те касаят площи с биокултури. Липсата на данни за ползване, търговия, импорт и експорт на био също е огромна болежка ", споделя Стоилко Апостолов, ръководител на фондация " Биоселена ". Той добавя още, че има взрив в производството на сурови барчета, и че се появяват много нови компании, които вършат биосокове, само че към момента при месото и яйцата да вземем за пример няма съвсем никакво биопроизводство. " Продължаваме да вършим най-вече от продуктите, които вършим през цялото време преди 10 години, а точно мляко и млечни храни и пчелен мед. Положително е, че се усилва гамата на предлаганите биоплодове и зеленчуци, само че най-големият проблем е, че и в биото се изнасят главно първични материали и добавената стойност не остава в България ", споделя още той.

Действително, когато става въпрос за експорт на подготвени биопродукти, образците за огромни експортно насочени български компании не са доста. Тук обаче си заслужава да се спомене ролята на " Гимел ", която е профилирана в развъждането на зеленчуци по методите на биологичното земеделие и работи главно за пазарите в Западна Европа. Днес " Гимел " продължава да доставя на клиенти от ранга на немския хранителен тръст Rewe Group, а през 2014 и 2015 година компанията има доходи, близки до 30 млн. лева годишно.

Освен тези единични триумфи на компании като " Гимел " и " Смарт органик ", която продава Roobar в 46 страни на 4 континента, България има капацитет и в други посоки. За такива са посочени производството на съществени биохрани, органични билки и етерични масла, дребни плодове. Проблем е обаче, че погледите на земеделския бранш са мощно фокусирани върху дотациите и в случай че парите за биопроизводство намалеят, развиването евентуално ще угасне. " За мен производството на био може да съществува добре и в чисто пазарни условия. Голяма ниша може да се отвори в козметиката, където страната има и потенциал, и ноу-хау, и предприятия. Потенциал виждам и в производството на съществени биохрани, тъй като и в този момент търсенето на вътрешния пазар е огромно и има дефицити ", изяснява Стоилко Апостолов.

Със или без динамично развиване на нишата на биохраните здравословното хранене ще продължава да е в центъра на протичащото се в промишлеността по този начин, както това се случва в Европа и други точки на света. Преходът от " неприятно " към " положително " и по-балансирано хранене в България обаче ще продължава да зависи от две съществени величини – информираността на потребителите и тяхната покупателна дарба. Само, когато е на разположение покачване и в двете, ще можем да приказваме за надмощие на здравословното над това, чиято консумация утежнява качеството на нашия живот. Засега развиването на пазара демонстрира само, че България е направила първите си огромни стъпки в вярна посока.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР