Този търг може да бъде обявен за продажбата на века“

...
Този търг може да бъде обявен за продажбата на века“
Коментари Харесай

Колекция на Рокфелер, продадена за рекордните $832 милиона


Този търг може да бъде разгласен за „ продажбата на века “ – арт сбирката на Пеги и Дейвид Рокфелер, съдържаща 1500 лота, бе продадена за рекордните 832.5 милиона $, заяви аукционната къща Christie's („ Кристис “).

Този резултат бие досегашния връх от сбирката на Ив Сен Лоран и Пиер Берг, която бе продадена за 484 млн. $ през 2009 година

След като предишния ноември картината «Salvator Mundi» на Леонардо да Винчи бе продадена за невероятните 450 млн. $ също в „ Кристис “, се появиха някои догатки, че прагът от един милиард $ може да бъде преминат при идващия търг. И сегашният търг, извършен в продължение на 10 дни, в това число онлйн, счупи няколко върха, което приказва за постоянното здраве на арт пазара.

Бижуто на търга се оказа продажбата за 115 млн. на картината La fillette a la corbeille fleurie („ Момичето с цветната кошница “) на Пабло Пикасо. Това е шестата най-скъпа картина, продава в миналото. Платното е в сбирката на Рокфелерови от 1968 година.

«Nympheas en fleurs» ("Нимфи в цветя") на Клод Моне събра 84,6 млн $, нов връх за картина на френските импресионисти. Предишният връх бе 81,4 млн $.

Рекорд откри и продажбата на картината на Анри Матис за "Odalisque couchée aux magnolias" ( "Одалиска, лежаща с магнолии") - 80.7 милиона.

Изкуството на Латинска Америка също доближи нов връх, откакто платното на Диего Ривера "Los Rivales" („ Съперници “) бе продадено за 9.7 млн. Това е нов връх за района.

Дейвид Рокфелер, внук на именития магнат Джон Рокфелер, умря предходната година на 101-годишна възраст, до момента в който неговата брачна половинка напусна този свят преди 20 години. Той прегърна фамилната традиция към филантропията и наследи усет към изкуството от майка си, която е една от създателките на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.

Приходите от продажбите ще отидат за няколко организации с идеална цел, в това число за алма матер на Рокфелер Харвардския университет, както и за Националния парк Мейн, който бе обичаният на фамилията и на който той подари хиляди декари в чест на своята 100-годишнина. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР