Този случай показа, че митът за всевластния главен прокурор е

...
Този случай показа, че митът за всевластния главен прокурор е
Коментари Харесай

Гешев: Научих от Бивола, че досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета е прекратено

Този случай сподели, че митът за всевластния основен прокурор е политическа офанзива и не дава отговор на правната наредба в страната, уточни още той.

 

Разбрах за прекратяването на това досъдебно произвеждане, за жалост, от обява, която ми беше изпратена тази заран. Няма някаква законова наредба, която да задължава аз да бъда известен. В този интервал, когато е прекъснато досъдебното  произвеждане, основен прокурор е бил Борислав Сарафов, тъй като аз тогава бяха в Съединени американски щати, уточни още Гешев.

 

Той акцентира, че застава зад всеки български прокурор, който прецизно съблюдава Конституцията и законите на страната.

 

Не съм осведомен със случая и няма законово обвързване да бъда осведомен със случая, с изключение на когато има запитвания по този случай от Европейския парламент. И това, което ми е известно служебно, е, че казусът е взет на специфичен контрол от Апелативна прокуратура София и от Върховна касационна прокуратура. През цялото време е бил на специфичен контрол и това, което разбрах през днешния ден, откакто прочетох обявата, е, че има инструкции от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна инспекция на постановлението за преустановяване, разяснява Гешев.

 

По думите му прокуратурата има построена законова рамка по какъв начин се поддържат на надзор постановления за отвод от формиране и разпореждане за преустановяване, с изключение на когато не подлежат на правосъден надзор. И този метод е така наречен инстанционен надзор, т.е. всяка по-горна прокуратура може да ревизира законосъобразността и дали съответните дейности от инспекцията и досъдебното произвеждане са цялостни, сподели още Иван Гешев.

 

Това унищожава политическата опорка за всевластния, всевиждащия и всемогъщия основен прокурор, добави той.

Гешев изключи каквото и да е нерегламентирано влияние върху съответните наблюдаващи прокурори и сподели, че има цялостно доверие на всеки един български прокурор и магистрат.

 

Той добави, че е сигурен, че те се произнасят съгласно доказателствата по делото и вътрешното си разбиране.

Това не изключва опцията да бъдат позволени някакви неточности при реализиране на така наречен инстанционен надзор и длъжностен надзор, да се установяват някакви пропуски, сподели още основният прокурор.

 

По мотив гласуваните през вчерашния ден текстове в Народното събрание, с които бяха направени промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, Гешев съобщи, че това не е механизъм за надзор, а са противоконституционни разпореждания.

 

Това е ясно за всеки български правист, а освен правист, ами и студент по право в 1-ви курс. Целта на този закон е единствено и само премахване на основния прокурор, т.е. на Иван Гешев, то няма други, уточни той и бе безапелационен, че ще сезира Конституционния съд сега, в който бъде обнародван закона. 

 

Досъдебното произвеждане за така наречен " кюлчета " е прекъснато на 10 май, заяви за Българска телеграфна агенция градският прокурор на София Илиана Кирилова.

 

Става дума за следствието, което бе формирано по фотоси, за които се твърди, че са от спалнята на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. На изображенията се виждат банкноти и кюлчета

Проблемът от юридическа гледа точка е, че няма по какъв начин да се откри дали тези банкноти и кюлчета на фотосите са същински, или са единствено макети, даже да съответстват като номера със съществуващи, разясниха от прокуратурата. 

От държавното обвиняване припомниха, че по делото са били направени редица интернационалните поръчки и запитвания дали такива банкноти, с такива серийни номера съществуват.

 

Ако се съди от информация от този март, наблюдаващ прокурор е Ивайло Петров, който не и определен на инцидентен принцип, както изисква законът.

 

Преписката под номер 10019/20 година на СГП е формирана на 16 юни 2020 година след самосезиране по информация в медиите. Първоначално за наблюдаващ прокурор на инцидентен принцип е избрана Боряна Бецова, само че при започване на юли са назначени още двама прокурори, този път без инцидентен асортимент - Вихра Попхристова и Ивайло Петров. И двамата са били командировани скоро преди този момент от по-ниско равнище - Софийската районна прокуратура (СРП). 

 

С разпореждане от 29 юли 2020 година тримата прокурори образуват досъдебно произвеждане, което се води за нелегално потребление на специфични механически средства и за потреблението на фотосите, с цел да заблудят орган на правосъдната власт, т.е. закононарушение срещу правораздаването. Точно образуването на делото по тези " екзотични " текстове от Наказателен кодекс, а не за някакво корупционно действие, да вземем за пример за корупция, евентуално в този момент води и до прекратяването на делото.

 

На 6 октомври 2020 година Борисов е разпитан по делото от прокурорите Петров и Попхристова. В хода на следствието от екипа наблюдаващи прокурори остава само Ивайло Петров, защото Попхристова е върната назад в СРП, а Бецова е командирована на по-високо равнище - в Софийската апелативна прокуратура.

 

Експертизи откриха, че част от банкнотите от фотосите са същински. Не стана ясно дали прокуратурата въобще откри кой е снимал - т.е. кой се крие зад митичната фигура на Мата Хари, която съгласно Борисов го е снимала.

 

 

Очаквайте детайлности!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР