Този сезон за Гергана Топалова бе преходен от девическия към

...
Този сезон за Гергана Топалова бе преходен от девическия към
Коментари Харесай

Гергана Топалова : Следващата година е изключително важна за мен

Този сезон за Гергана Топалова бе временен от девическия към женския тенис. Талантливата българка приключва годината под номер 625 в международната класация. Тя завоюва купата на шампионата за дами в Кайро с награден фонд от 15 хиляди $. Топалова стана и първенец на България за девойки до 18 година За страдание травма и попречи да се класира за младежките Олимпийски игри. Топалова даде особено изявление за уеб страницата на Българската федерация по тенис.

- Гергана, намираме се в края на 2018-а година. Доволна ли си от постигнатото през нея?

- Не мога да не съм удовлетворена от своето показване през 2018 година след сложното начало заради тежката травма, която получих по време на „ Australian open “. Благодарение на екипа ми от тенис клуб “Левски” и на доктор Тони Георгиев единствено 3 месеца след интервенцията можех още веднъж да вземам участие на шампионати. Завършвам годината под номер 627 при дамите, което за мен е много положително класиране, реализирано в присъединяване единствено в няколко надпревари. Всички резултати през годината нямаше да са вероятни без поддръжката и на моето семейство и Българска Федерация по тенис, за което им благодаря.

- Можем ли кажем, че тази година е преходна за теб от девическия към женския тенис?

- През 2018-а участвах главно в шампионатите за девойки от висока категория и на шампионатите от Големия шлем - Australian open, Roland Garros и Wimbledon. 2019 година за мен е извънредно значима и ще е началото на тенис кариерата ми при дамите.

- За страдание травмите не те подминаха. Трудно ли е да си отвън корта в подобен интервал?

- Да, както загатнах първоначално, след травмата претърпях интервенция и много дълго време бях отвън корта. За мен това беше един извънредно дълъг и сложен интервал и пропуснах значими за мен шампионати.

- Спечели купата в Кайро на шампионат от ITF. Там ли беше най мощното ти показване?

- Титлата в Кайро има голямо значение за мен, защото завоювах този шампионат доста скоро след травмата, когато към момента не бях в оптимална форма и търсих положителната си игра. Тази купа ми даде убеденост и самочувствие и ми оказа помощ в идващите шампионати. Тук е мястото да отбележа, че не по-малко значима и значима за мен е купата ми от шампионата на България до 18 години на сингъл и на смесени двойки. По-късно през годината спечелихме държавното отборно състезание за дами дружно с тенис клуб “Левски”.
 - Също в Кайро завоюва и купа на двойки дружно с Петя Аршинкова. По принцип смяташ ли да продължиш да участваш постоянно в шампионати по двойки?

- Мачовете на двойки развиват доста качества в състезателя. Основната ми цел е реализиране на оптимално положителни резултати на сингъл, само че двойките ще продължат да бъдат значима част от моето развиване.

- На два пъти през тази година беше част от тима на ITF до 18 години. Помогна ли ти присъединяване в тези тимове?

- На първо място поканата да вземам участие в тима на Международната тенис федерация на два пъти е огромно самопризнание за мен. Имах опцията да се приготвям и да поддържам връзка с доста разнообразни състезатели под управлението на опитни треньори от разнообразни континенти.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не реализира през годината?

- Да скърбя че не съумях да се класирам за младежките Олимпийски игри, което беше една от задачите ми за годината, само че травмата ми попречи да реализира тази цел.
 - Към какво е ориентирана подготовката ти сега. На какви шампионати ще наблегнеш през идната година?

- С кондиционния ми треньор Светослав Андонов работим извънредно интензивно върху физическата ми подготовка, а с треньорите ми по тенис Михаил Кънев и Йордан Кънев продължаваме да развиваме всички аспекти от играта ми в корта. През идната година ще акцентира на шампионати за дами, като проектите ни са да стартира с присъединяване на надпревари с награден фонд 25 хиляди $. Надявам се на положително показване, което да ми даде опция да подобря класирането си в ранглистата и да имам опцията да вземам участие и в шампионати от по-висока категория.

- Имаше ли време за отмора след края на сезона?

- За мен сезона завърши с дълго турне в Австралия, където участвах в четири шампионата за дами и се показах добре. Така че след завръщането ми в България, треньорите ме наградиха с една седмица отмора. Една седмица, която прекарах със фамилията и приятелите ми.

- Какво си пожелаваш за идната година?

- Пожелавам си преди всичко да съм здрава, фамилията ми и треньорите ми да продължат да имат вяра в мен и всички дружно да работим за по-добри резултати.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР