Този сезон май няма да има много прясна риба, а

...
Този сезон май няма да има много прясна риба, а
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Без пресен улов, рибарите отказват да влизат в морето

Този сезон май няма да има доста прясна риба, а цената й ще скочи неимоверно доста, защото хората се опасяват да влизат в Черно море. Причината са мините, плуващи във водата. Рибарите са обезпокоени и за бизнеса им, който съгласно тях безусловно е взривен.

" Никой към този момент не смее да влезе в морето поради откритите мини, носени от теченията. Ако се удари в борда, нямаме късмет да оцелеем ", сподели Емил Милев.

Те споделят, че и различен път са намирали муниции, само че до момента постоянно са били остарели.

Вчера бяха получени сигнали за муниции край нос Галата. След оглед на хеликоптер се оказа, че става въпрос за боклуци. Не по този начин стояха нещата в Турция и Румъния, където се наложи сапьори да обезвреждат мини, попаднали в акваториите им.

Сериозни терзания от обстановката показаха риболовци. Много кораби от нощес са се прибрали на пристанищата.

„ Ако за огромните кораби има късмет за живота на хората, при нас няма. Ако се удари в борда, нямаме късмет. Преди 10 дни не можеха да вземат решение. Всички споделяха, че това е подправена вест от Русия. Доказа се обаче, че е истина. Реална заплаха съществува. Време е страната да вземе съответни решения за живота и сигурността на рибарите”, съобщи Емил Милев.

„ Никой не смее да отплава. Прибраха се корабите. Имахме сътрудници, които към момента имаха вяра, че вестта за мините от Одеса, носени от морските течения, към момента имаха вяра, че това е подправена вест.

Излязоха в морето. Снощи се прибраха след последните вести “, добави той.

По думите му сътрудниците му и различен път са намирали муниции в морето, само че до момента постоянно са били остарели.

„ Има минни полети край Шабла и нос Галата. Почти не минава сезон, да не хванем остаряла мина. Това са остарели мини, по дъното са. Но в този момент са нови мини, те плават по повърхността”, сподели Милев.

„ Нормално е да имаме терзание, тъй като след такива информации се опасяваме. Нашият лов на риба е нощен. Как да се оглеждаме в тъмнината? “, попита един от риболовците.

„ Никой не знае точния брой на тези мини. Едва ли през идващите няколко месеца те ще бъдат открити и унищожени “, прибавя той.

„ Никой не знае на какво разстояние от мините сме в сигурност. Някои са контактни, а други – магнитни. За нас бизнесът завърши, тъй като няма човек, който да си рискува живота “, сподели негов сътрудник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР