Този ритуал бе гледан както винаги в цяла Русия: навсякъде

...
Този ритуал бе гледан както винаги в цяла Русия: навсякъде
Коментари Харесай

Посланието на Путин: Или аз, или хаос!

Този обред бе гледан както постоянно в цяла Русия: на всички места предаваха обичайна годишна конференция на президента Путин. Четири часа приказки, които в последна сметка излъчиха едно ясно обръщение.

Традиционната годишна конференция на съветския президент приличаше частично на огромно фамилно събиране на Бъдни вечер, на което дядото споделя истории от предишното, разяснява умно настоящата международна политика и като цяло е в великолепно въодушевление. А в случай че понякога атмосферата става напрегната, то е единствено за малко и само поради неколцина намусени родственици, които задават неуместни въпроси. Но „ бащицата” знае по какъв начин да им отговори и в последна сметка овладява ситуацията.

Горе-долу по този начин изглеждаше годишната конференция на Путин. Повечето хора, които задаваха въпроси, в най-хубавия случай просто подаваха по някоя основна дума. През първия час въобще не стана дума за войната в Източна Украйна, нито пък за Крим или за корупцията. Едва по-късно бяха заложени няколко сериозни въпроса, само че защото публицистите нямаха опция да насочат спомагателни сериозни запитвания, в последна сметка не им остана нищо друго, с изключение на да се задоволят с отговорите на президента.

Като в оперета

В един миг конференцията на Путин замязя напряко на оперета - възрастен мъж от Мурманск се впусна в жална елегия за цената на рибата и дотолкоз се вживя в ролята си, че не даде опция на никого да вземе думата, даже на самия президент. На това място пораждат най-малко три въпроса: Как се озова шефът на една рибена фабрика на тази конференция? Кой го позволи в залата? И за какво му разрешиха да приказва толкоз дълго? В последна сметка президентът съумя да успокои разчувствания гостенин, заявявайки, че и той гледал на въпроса за цената на рибата по същия метод. С което на процедура внуши на многомилионната телевизионна аудитория следното обръщение: „ Нашият президент схваща и от тези неща и държи всичко под контрол”.

Всичко беше надзор и когато внезапно думата взе Ксения Собчак - съперничката на Путин на президентските избори през идната година. Собчак, която от известно време насам има прическа като тази на Юлия Тимошенко, взе думата не като политик, а като публицист от телевизионния канал „ Дождь”. Да, Собчак нападна остро президента, само че защото сходно на всички останали нямаше опция да задълбочи въпросите си, Путин предприе бърза контраофанзива: президентът предвеща, че в случай че не бъде избран отново, ще настъпи политически безпорядък. Ще настъпи безвластие, което ще е съвсем толкоз неприятно, колкото сегашната неразбория в Украйна. И още веднъж посланието е ясно: Или аз, или безпорядък!

Безплатна самореклама

Така конференцията се изроди в безвъзмездна рекламна акция за президента Путин, който желае да остане на поста и след изборите следващата година. На тази конференция не чухме нищо ново, само че някои от до болежка познатите изказвания на Путин биха могли да бъдат изтълкувани и като провокация: Русия нямала свои войски в Украйна, американците сами си били отговорни за застоя в спора с Пхенян, а мирният от развой от Минск не бил задоволително ефикасен. Путин не не помни и спорта: да, някои съветски спортисти явно в действителност са употребявали допинг, само че и задграничните спортисти правели същото и все пак можели да вземат участие в Олимпийските игри. Така още веднъж чухме опакованото в недомлъвки обвиняване, че Западът лишавал съветските спортисти от присъединяване в Олимпийските игри единствено и единствено с цел да навреди на Путин.

Нека най-после кажем и това: удивително е по какъв начин съветските публицисти гледат на своята специалност. Отношението им доста припомня за руско време, когато публицистите ръкопляскаха след всяка дума на своя президент. Явно единствено малко на брой са наясно, че работата им не е да слугуват на държавното управление, а да го управляват и да разкриват нередности.

И по този начин Путин се забавлява и на тазгодишната си конференция. Четири часа сладки приказки. Като на Бъдни вечер с дядо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР