Този район е едно от местата в България с най-висока

...
Този район е едно от местата в България с най-висока
Коментари Харесай

На това място в Родопите въздухът трепти от чистота!

Този регион е едно от местата в България с най-висока негативна йонизация на въздуха, т.е. въздухът е извънредно чист. Имате възприятието, че докосвате звездите, когато гледате нощното небе. Толкова е транспарантно, чисто, чак боли от чистия въздух, когато диша човек. Това показа в предаването “Туризмът на Фокус " с Ася Александрова професионалният екскурзовод Румяна Титерякова.

“Широкололъшкият край е едно от най-магнетичните места в България, тъй че няма по какъв начин да не опиша на драго сърце за този край и за Стойките, което е в действителност едно доста емблематично село. Неслучайно на 7 км от Стойките е и обсерваторията на Рожен. Неслучайно доста от параклисите в близост пък, на местата на остарели светилища, носят името на Светия дух, което също е някаква отпратка, връзка с космоса, с галактическата сила ".

“Пол Люкас за първи път загатва селото Стойките, само че действително в землището има открити остатъци от доста по-древен интервал – от траките, от Желязната ера, след това от Късната древност, от Римския интервал също. Да, най-старото село е Гела, което е единствено на няколко километра там, което е потвърдено най-старото в Родопите – от тракийско време, само че такива остарели светилища има и към Стойките. Така че много от дълго време хората са усетили магията на тази планина ", описа екскурзоводът. 

През 2022 година в село Стойките беше открит Музеят на гайда, тъй като “се оказва родното място на основателят на оркестъра " 100-те гайди “ Апостол Кисьов – един популярен фолклорист, чиято 100-годишнина ще бъде маркирана тази година. И Националният събор на гайдите и на гайдарското изкуство, който се организира от 2018 година, тази година ще бъде юбилейно издание, отдадено навръх тази 100-годишнина. В интерактивния музей може да се надникне в работилницата на именития бай Дафо Трендафилов, който е от прилежащото село Гела, само че работилницата е пренесена тук. Може да се види гайдата, която е съпътствала осъществяването на Валя Балканска " Излел е Дельо бунтовник “ – тази ария, която лети в записа, който е юридически, когато лети песента в космоса. А че гайдата е нещо доста свято за родопчаните – описват се не митове, в действителност истина е, тя избавя и животи ", добави Титерякова. 

" По време на Първата международна война 21 български бойци е трябвало да бъдат разстреляни, тъй като са били упрекнати в изменничество, и когато идва ред на 18-тия от тях, последното му предпочитание е да му разрешат да изсвири обичаната си ария. И тя по този начин трогва всички бойци, че те опрощават освен него, само че и останалите четирима бойци ", описа тя.

Родопчаните са извънредно гостоприемни хора. С какво тяхно типично ядене ще ви нагостят, ще разберете в звуковия файл!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР