Този проблем засяга всички граждани, живеещи в многофамилни сградиВиК е

...
Този проблем засяга всички граждани, живеещи в многофамилни сградиВиК е
Коментари Харесай

ВиК ни скубе два пъти за едно и също потребление на вода

Този проблем визира всички жители, живеещи в многофамилни здания

ВиК е едно от сдруженията в България, които по-скоро основават проблеми, в сравнение с да оказват помощ за отстраняването на такива.

От месеци Русе наподобява на град, потърпевш от бомбардировки, поради безконечния Воден цикъл. Главни кръстовища, булеварди и дребни улици са разкопани и затворени за придвижване, което принуждава русенци да търсят всевъзможни способи да се придвижват в другояче не толкоз огромния град. Непрекъснато хората сигнализират за повреди и прекратено водоподаване. Само преди дни служащи на ВиК пробиха газопровод в центъра на Русе, което основава предпоставки за доста сериозен случай. И краят на това безумство към момента е незнаен.

С ВиК обаче има и различен проблем, който не е обвързван с поправки, а непосредствено с политиката на сдружението. Този проблем визира всички жители, живеещи в многофамилни здания.

Всеки гражданин на апартамент е задължен в избран период да даде достъп на инкасатор от ВиК или самичък да подаде показанията на водомера си по интернет, телефон или Вайбър за месечното ползване на вода. Тъй като инкасаторите не регистрират персонално всеки месец, а и в доста случай живущите не са на адреса и не са подали показанията, на съответните жилища се начислява служебно ползване, равно на междинния месечен разход от последните две постоянни регистрирания. Водата на всички жилища обаче се регистрира освен на самостоятелните водомери, а и на общия на входа или постройката. Разликата сред данните, регистрирани на общия водомер, и регистрираните количества по самостоятелните водомери се разпределя съразмерно на регистрираните по постоянен път самостоятелни количества вода. След това тези разлики и тяхната цена се начисляват в общата сума за всеки консуматор.

Тук идва и казусът!

Служебни данни се вписват, ако за съответното жилище има две предишни месечни постоянни регистрирания. Ако такива няма, не се начислява никакво ползване. Използваната вода обаче минава през общия водомер, натрупва се като общо ползване за всички живущи и се начислява в самостоятелните сметки. Абонатите са длъжни да платят както своето персонално ползване, по този начин и част от общото. След прочут интервал от време, когато клиентите от жилищата, за които не са вписани служебни данни, въпреки всичко отчетат водомерите си, те си заплащат към този момент употребяваната вода. Тя обаче към този момент е платена един път като обща. Точно по този метод ВиК събира два пъти пари за едно и също ползване.

Няма информация дали и по какъв начин сдружението е длъжно да възвърне към този момент събраните суми.

Казусът е, че клиентите един път заплащат самостоятелните количества употребена вода, покриват загубите, свързани с водопроводната мрежа и безкрайните поправки и на всичкото от горната страна заплащат разликите сред общото и самостоятелното ползване.

Гражданите си задават въпроса по какъв начин и по какъв ред могат да изискат възобновяване на събраните два пъти суми? Длъжно ли е сдружението да направи някакъв тип равнене и да компенсира засегнатите клиенти?
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР