Този проблем се нарича онихофагия и засяга не само малките

...
Този проблем се нарича онихофагия и засяга не само малките
Коментари Харесай

Правилните реакции, ако детето си гризе ноктите

Този проблем се назовава онихофагия и визира освен дребните деца, а и по-големите, даже възрастните. Не е заболяване, а разстройство, което в множеството случаи се демонстрира при неустановеност, ревнивост, дискомфорт.

Коя е повода

Гризането на ноктите най-често се случва при дребните деца и по-късно в интервала на юношеството. Обикновено се предизвика от напрегната обстановка (начало на детската градина, първите дни в учебно заведение, раждането на малко братче, раздялата на мама и баща...), а при младежите, когато изпитват потребност да се успокоят и защитят от всевъзможни отрицателни усеща (гняв, боязън, безпокойствие, ревнивост...). Общото и в двата интервала е, че детето не съумява да се оправи с този проблем и пробва да го преодолее точно посредством гризането на ноктите. Така то разтоварва отрицателните си чувства, самоубеждавайки се, че това е единственият метод да възвърне спокойствието си.

Как да се държим, в случай че видим този проблем

В никакъв случай не се карайте на детето, тъй като това е конвенционален инстикт, с който то не съумява да се оправи по различен по разумен метод.

Не опитвайте да го манипулирате и изнудвате, защото резултатът може да бъде противоположен на упованията ви. Детето може да продължи да гризе ноктите си, само че скрито от вас.

Открийте повода за дискомфорта и успокойте детето. Ако е належащо и казусът е по-сериозен, потърсете профилирана помощ.

Наблюдавайте детето и пробвайте да разбере по кое време гризе ноктите си най-вече и какви са неговите страхове.

Стремете се да успокоявате детето. Питайте го понякога какво усеща и му обяснете, че отрицателните страсти не са нещо ужасно, а са част от човешката природа.

Помогнете на детето да прогони безпокойството или експанзията като му предложите различни действия: спорт, креативен работилници, музика.

Бъдете постоянно до него, подкрепяйте го, повтаряйте му, че го обичате, с цел да се почувства предпазено и умерено.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР