Този празник – 24 май, за мен е личен и

...
Този празник – 24 май, за мен е личен и
Коментари Харесай

Георги Господинов: Всяка книга е времеубежище

„ Този празник – 24 май, за мен е персонален и когато един празник стане персонален, той е избавен и се предава от човек на човек. Този празник може без митинги и без ритуали. Този празник е ежедневен, тъй като честваме думите “. Това показа пред БНР писателят Георги Господинов.
Според него, „ защото сме направени от нещата, които изричаме, ние по този метод сме виновни към празника, тъй като сме виновни към думите “.
Господинов добави: „ Книгите, които четем, историите, които си описваме, езикът, на който си поддържаме връзка, са нещо доста значимо. В момента имаме гласовете си. Все по-рядко ще се срещаме и ще имаме единствено едни думи, които ще минават сред нас. В момента напълно сме изтъкани от думите, които си разменяме. Големият проблем при всяка рецесия е до каква степен още можем да си приказваме между тях “.
Георги Господинов акцентира, че е значимо да си върнем говоренето, да възстановим диалога между тях и чувството за общество.
„ Не може да си благополучен, в случай че другите към теб са нещастни… Затова ни трябват историите и книгите, те ни учат да сме по-чувствителни. Всяка книга е времеубежище “.
По думите на писателя „ може би прекомерно дълго и бързо сме минали през предишното си и този вирус е вирус на забавянето, на паузата “.
Той счита, че културата е част от националната ни сигурност и че ще има огромно връщане към изкуството.
Вижте още:
Красимир Вълчев: Промените в света ще се отразят на образованието
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР