Този пазар в България вече е 8 пъти по-малък в

...
Този пазар в България вече е 8 пъти по-малък в
Коментари Харесай

Забраняват на руснаци да купуват и продават имоти у нас

Този пазар в България към този момент е 8 пъти по-малък спрямо 2013 година
Брюксел всеки миг ще забрани продажбата и покупката на парцели от руснаци в Европа. Така затихналият през последните години пазар на рускоговорещи купувачи на парцели у нас е на път напълно да изчезне.

Миналата седмица Европейски Съюз се приближи на крачка от това решение, което е било записано като една от точките в така наречен Шести санкционен пакет, чиято първа точка обаче – възбраната за импорт на съветски нефт, провокира разногласия и целият документ най-малко към този момент не е признат.

Точният текст за парцелите гласи:  “Забранява се продажбата или прехвърлянето, директно или непряко, на права на благосъстоятелност върху недвижими парцели, намиращи се на територията на съюза, или дялове в предприятия за групово вложение, предоставящи експозиция към такива недвижими парцели ”.

Текстът по този начин и не бе публикуван публично. Когато заяви за Шестия пакет със наказания преди две седмици, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели единствено за съветския нефт. От комисията прецизираха пред “24 часа ”, че пълният текст на пакета няма да се разпространява, докато не се постигне съгласие по най-важната точка за вноса на съветски нефт.

Единственият източник, от който се знае за възможна възбрана руснаците да се разпореждат с парцелите си в Европейски Съюз, е обява на организация Блумбърг от 4 май.

Български имотни бизнесмени обаче са уверени, че възбраната е влезнала в действие и към този момент пазарът на ваканционни жилища, закупени от руснаци, е западнал напълно.

Руснаци, коитоимали жилища по южното черноморие, оповестили неспособност да си заплащат даже таксите за обслужване на компаниите. Така даже не можело да се отдават чартърен за лятото празните парцели.

Още преди глобите обаче пазарът действително е западнал в България.ц

“Още при първите наказания – през 2014 година, руснаците престанаха да купуват ваканционни парцели, а с пандемията ползата напълно изчезна. В момента покупко-продажбите с рускоговорещи клиенти са към 8 пъти по-малко, в сравнение с бяха през 2013 година ”, сподели пред “24 часа ” Теофил Петров, шеф Green Life Development, най-голямата компания, ръководеща и притежаваща ваканционни комплекси по Черноморието. По груби сметки към 40% от притежателите на жилища в нейните комплекси са руснаци или украинци.

“Четохме този текст с сътрудниците, само че той е написан прекомерно неразбираемо. Очевидно не става дума тези парцели да се изземат от техните притежатели - съветски жители. Ако обаче решат да продават, става неразбираемо по какъв начин ще си получат парите ”, сподели Петров.

Масовото разпродаване на български парцели от страна на съветски жители съгласно него продължава от най-малко 5 години насам. Първоначалния подтик дало поевтиняването на рублата през 2017-2019 година, когато за руснаците стана неизгодно да почиват в България. А в пандемията процесът се е засилил още повече.

Това проличава и от обявите в уеб сайтове и обществени мрежи. Във фейсбук да вземем за пример през ноември 2020 година е основана групата “Руснаци започнаха да разпродават ”. Към момента тя е следвана от близо 14 хиляди души и от известията и мненията в нея проличава, че е много оживена.

На процедура няма ден, в който да не се пуснат най-малко по няколко разгласи за продажба на жилища - главно в Слънчев бряг, само че и в Свети Влас, Созопол, Дюни, Ахелой, Елените и други курорти.

За едностаен апартамент от 30-40 кв. м цената варира сред 22 хиляди и 35 хиляди евро. Един тристаен в Слънчев бряг да вземем за пример може да излезе към 62-65 хиляди евро.

В Свети Влас, където повечето имоти са собственост на руснаци, разпродаването е колосално. Апартаментите на юг от Бургас са със доста по-ниска цена, като да вземем за пример в Поморие.

Не липсват и предложения за къщи. Луксозно обзаведена триетажна постройка във Варна с повърхност над 400 кв. м, на 2 километра от плажа се продава за 280 000 евро. За съпоставяне тристаен обзаведен апартамент в Пловдив или къща до два етажа в радиус 15-20 км от града биха коствали също толкоз.

Руснаците се оплакват от прекъсването на директните полети сред Русия и България след 24 февруари. Те към този момент би трябвало да летят до Белград или Истанбул и оттова да се придвижат до България, с цел да си нагледат парцела или да почиват в него, а това им излиза прекомерно скъпо.

Според Петров руснаците нормално не се интересуват от това на кого тъкмо продават, мъчно можело да се каже, че ги оферират безусловно на други руснаци или на украинци. “Те се интересуват да се  отърват възможно най-бързо, без да губят доста пари и, в последна сметка, купувачи най-често се оказват български жители ”, сподели той.

В ръководеното от него сдружение от дълго време и не популяризират активността си в Русия и други страни от постсъветското пространство. Пазарът в последните години се е изместил към Израел, Полша, скандинавските страни, т.е. в общи линии следва това, което се случва с туризма – страните, от които имаме най-вече туристи, са и страните, чиито жители купуват най-често ваканционни парцели в България.

Забраната за покупко-продажби с парцели, както е подготвоена от Брюксел, не пречи на руснаците да пускат чартърен хора в парцелите си. Според брокери най-малко към този момент няма случай да не са си получили парите, тъй като множеството от тях употребяват най-голямата съветска банка - Сбербанк, а тя не е изключена от интернационалната система за разплащания SWIFT. Нямало и случаи да не са си платили месечните такси за поддръжка и да се стига до налагане на забрана върху парцелите им.

“Не считам, че глобата е фактор, който ще обърка пазара на ваканционни парцели у нас, който е дребен като мащаб и благоприятни условия. А и не би трябвало да забравяме, че цените на недвижимите парцели в огромните градове към този момент са задоволително високи и българите с по-малки спестявания, които не желаят да прибягват до в допълнение взимане на заем, влагат също в зоните за отдих. Тоест ваканционният пазар намира своя баланс, като се сменят едни вложители с други ”, сподели зам.-шефката на Националното съдружие “Недвижими парцели ” Ирена Перфанова.

Според Добромир Ганев - ръководител на сдружението, което сплотява всички огромни имотни организации у нас, разпродаването на български парцели от руснаците няма и кой знае какво икономическо въздействие.  

“Твърденията, че руснаци имат 300 или 350 хиляди парцела в България, са мощно пресилване. Тази цифра бе обявена преди време от съветски народен представител. Но проучване по БУЛСТАТ номерата на притежателите на парцели в действителност сподели, че в Бургаска област руснаци имат не повече от 15 хиляди парцела, а във Варненска - сред 7 и 8 хиляди ”, сподели пред “24 часа ” Ганев.

Данните са отпреди 5 години, когато е бил пикът на този пазар, и сега даже те са прекомерно пресилени.

В България не е известно и за капиталови сдружения с съветско присъединяване, които да имат експозиция към недвижими парцели у нас. Последният подобен случай е сделката по придобиването на  “България мол ” от  президента на  “Лукойл ” Вагит Алекперов през 2021 година Това обаче стана през записаното в Люксембург сдружение “България бул. холдинг ”, чийто притежател е фондът SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, а негови притежатели са Алекперов и членове на фамилията му.

Ако възбраната в шестия санкционен пакет влезе в действие обаче, единствената последица ще е, че облагата от активността на сдружението в България няма да може да се трансферира към семейство Алекперови най-малко до момента в който траят глобите. Иначе няма спънка молът да работи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР