Този път центърът не е в Аляска, а в Русия.

...
Този път центърът не е в Аляска, а в Русия.
Коментари Харесай

Светът в нова треска за злато

Този път центърът не е в Аляска, а в Русия. Путин изкупува големи количества от скъпия метал и обръща в него запаса

Финансовият свят е обзет от нова златна тресчица. Центърът ѝ този път не е в Аляска, а в Русия.

Почти неусетно от необятната общност президентът Владимир Путин изкупува големи количества злато и трансформира главната част от съветския запас в скъпия метал. Целта му е да еманципира съветските финанси от американския $, като попътен вятър в платната на това желание е и комерсиалният спор сред Съединени американски щати и Китай.

Покачващите се цени на

златото подаряват на Русия

милиарди долари облага

Между 4 и 5 тона злато седмично купува Руската централна банка по разпореждане на Путин и това се прави към този момент от над една година.

Руските златни запаси към този момент надвишават 2000 тона, като единствено през юни Москва е изкупила 18,66 тона скъп метал. От началото на годината пък нарастването е със 100 тона, твърди сп. “Щерн ”.

В същото време за този интервал цената на златото се е покачила с 20%, достигайки най-високата си стойност от септември 2013 година до момента. Цената за една унция доближава 1,411 $. Причина за това е, несъмнено, от една страна, спекулацията на Путин – колкото повече злато купува, толкоз по-голямо става търсенето и толкоз повече се повишава цената.

Решението на американския Федерален запас да натисне лихвите също е причина за възхода на златото, защото то не губи цената си и след такива решения надлежно всички протягат ръка към него. Към това се прибавя и слабият $, който страда от упованието да паднат лихвите.

На интернационалния пазар златото се търгува точно в долари, тъй че падащият курс на американската валута е манна небесна за вложителите от извъндоларовите стопански системи, тъй като по този начин по-лесно купуват повече долари, а с тях и повече злато. И не на последно място,

причина за покачването

на цената на златото е

нестабилното политическо

състояние в целия свят

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран, многочислените търговски спорове, изключително разногласието за технологии и мита сред Съединени американски щати и Китай – всичко това прави от златото сигурен кей в неспокойните времена.

С покупките си на злато Путин съумя да усили запаса на Русия с 20 милиарда $. “За първи път в историята ни нашият запас покрива целия ни външен дълг - както държавния, по този начин и частния ”, съобщи съветският президент наскоро.

Руската централна банка е била най-големият покупател на злато още предходната година – 274,3 тона са купени от Москва, част от тях с доларите, получени при продажбата на американски дългови бумаги.

Много други централни банки също складират злато –

в международен мащаб са

изкупени 651 тона злато

Това е най-голямото изтъргувано количество от 1971 година насам, когато Съединени американски щати се отхвърлиха от златния стандарт. Почти половината от това количество е отишло в Русия. А провокираната от Путин тресчица за злато продължава седмица след седмица.

Путин преследва на първо място политически претекстове с тези дейности. За него е значимо съветската стопанска система да се откъсне от $. Според визията на Москва Съединени американски щати употребяват $ си като оръжие против Русия. Златото също по този начин ги пази от доларови наказания.

Затова и износът и вносът на Русия с от ден на ден страни се обръщат в локалните им валути. Резултатът е, че Русия разполага с американски дългови бумаги единствено за 12,8 милиарда $. За съпоставяне – през 2010 година те бяха 180 милиарда $.

Златната тресчица на Путин има и още един добър резултат за Русия – колкото повече Тръмп изостря тона към Китай и заплита комерсиалния спор с Пекин, толкоз повече се покачва цената на златото. Всяка неустановеност на международните финансови пазари, провокирана от дейностите на Вашингтон и Пекин, повишава цената на скъпия метал, тъй като всички стартират да се запасяват с него. Руските златни натрупвания също усилват цената си. Колкото повече се карат Съединени американски щати и Китай, толкоз повече печели Русия.

Путин е наредил да

се изкупува злато

освен извън,

а и добивите в самата Русия се изкупуват съвсем напълно от Централната банка. През 2018 година от добитите 314 тона злато 274 са купени от банката. Тази продукция липсва на интернационалния пазар, правейки златото по-рядко и надлежно още по-скъпо. Златото стартира да изчезва съгласно прогнозите на “Голдман Сакс ” - в идващите години

добивът ще намалее

фрапантно, тъй като

металът се изчерпва

Междувременно китайците към този момент усетиха грешката си и започнаха да имитират Путин. Пекин също продава задълженията на Съединени американски щати и с парите от тях купува злато. През първата половина на тази година Китай е прибавил 74 тона злато към запаса си. Идеята е същата като тази на Русия – да се откъснат от $. Дори и дребни страни като Унгария и Полша, само че също и Казахстан или Турция започнаха същата финансова политика.

Междувременно Путин заби още един гвоздей в ковчега на доларовата стопанска система, като отстрани Данък добавена стойност от вложенията в злато и други скъпи метали. Така покупко-продажбите на банките в злато стават де факто безвъзмездни.

Според вестник “Известия ” по този начин търсенето на злато и сребро през идващите години ще скочи с 50 тона годишно, което ще усили цената им 15 пъти. “Инвестициите в злато ще са една от главните благоприятни условия да се усилят финансовите средства в държавната каса, защото металът е предпазен от доларовата инфлация ”, написа вестникът.

Но освен страни спекулират със златото. Покачването на цената му и сигурността му във времена на рецесия притеглят и дребните вложители.

Специалисти обаче предизвестяват, че

трупането на злато носи

и опасности, които дребни

играчи на пазара не могат

да устоят

Курсът на златото през последните 10 години демонстрира, че вложенията в скъп метал в действителност са нестабилни. Но въпреки това

в цялата човешка история

златото в никакъв случай

не се е обезценявало

изцяло. Проучване на настроенията измежду дребните инвеститори в Германия демонстрира, че макар треската към златото сега единствено една трета от немците биха вложили в него. Това са най-вече младежи до 29 година Реално пък в злато влагат единствено 10% от германците.

Ценният метал не се радва на огромно утвърждение поради високата цена, която заплаща природата при добива му, както и поради съмнителните обществени условия за работещите в златните мини по света. Също по този начин съхраняването му надалеч не е на ниска цена, то изисква и специфична застраховка.

В множеството страни златото не е предпазено от закона за отбрана на акционерите и по този метод постоянно е част от сивата зона сред закона и закононарушението.

Фалшиви кюлчета

заливат пазара

Фалшиви златни кюлчета с отпечатани върху тях лога на огромни интернационалните рафинерии са били пуснати на международния пазар евентуално за да се завоюва от контрабандно или незаконно добито злато. Това разкри наскоро Ройтерс.

През последните три години такива кюлчета на стойност от над 50 милиона $ са били пуснати на пазара с логото на швейцарска рафинерия. Тя обаче разкри измамата и съобщи, че не ги е добила.

Фалшивото злато е попаднало в четири водещи в търговията със злато компании в Швейцария, както и в трезорите на американската JPMorgan, настояват източниците на организацията.

Досега са открити над 1000 подправени кюлчета със общоприети размери, което е дребен дял за промишлеността. Тя създава по 2 - 2,5 милиона такива всяка година. Но се позволява, че на пазара може да има още големи количества от фалшификата.

Кюлчетата са направени от на ниска цена метал и са единствено покрити със злато. Този способ е релативно постоянно срещан и елементарен за откриване.

В разкрития от Ройтерс скандал обаче

златото е същинско

и с висока непорочност.

Фалшивото

в тях е логото

на действителни интернационалните компании, които са водачи в сектора.

Засега не е ясно кой ги е създал, само че специалистите от сектора считат, че множеството от тях идват от Китай, който е най-големият производител на злато в света и в това време най-големият вносител. По техните думи подправените кюлчета навлизат на интернационалния пазар през дилъри в Хонконг, Япония и Тайланд. Най-вероятно престъпни организации се пробват по този начин да ги вкарат на пазара и да изперат парите си. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР