Този път номерът с кафето за Виктор Орбан няма да

...
Този път номерът с кафето за Виктор Орбан няма да
Коментари Харесай

Помощта за Украйна: Този път номерът с кафето на Орбан не стига

Този път номерът с кафето за Виктор Орбан няма да бъде задоволителен.

Така дадоха отговор на въпрос на Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Става дума за специфичния Европейски съвет, който ще се състои на 1 февруари. Надеждите са на него да бъде реализирано единогласие и Украйна да получи нужната й помощ в размер на 50 милиарда евро.

Тази помощ към този момент бе блокирана от Унгария. Именно поради ветото на премиера Виктор Орбан бе свикана изключителната среща на върха след два дни.

Номерът с кафето бе прибавен на предходния Еврпопейски съвет на 14 и 15 декември. Тогава европейските водачи утвърдиха започване на договаряния за участие в Европейски Съюз с Украйна и Молдова. Орбан се противопоставяше и на това. Тогава немският канцлер Олаф Шолц го помоли да излезе от залата и да пие едно кафе. Така ръководителите на останалите 26 страни членки реализираха единогласие на присъстващите.

Сега обаче това няма да бъде задоволително - най-малкото за това, че би трябвало да последват договаряния сред страните членки (Съвета) на Европейски Съюз и Европейския парламент. Така че в един миг ще бъде належащо единогласие след всички 27 страни от Съюза без изключение, разясниха нашите събеседници.

Помощта за Украйна, която Унгария до момента блокира, е в размер на 50 милиарда евро. 17 милиарда от нея са под формата на грантове, а 33 милиарда – на заеми.

Унгария продължава да слага редица условия, споделиха брюкселските дипломати. Те не оповестиха детайлности. Според известия в пресата едно от тях е оръжията, които ще бъдат предоставяни на Киев, да не са смъртоносни. Според други информации Будапеща упорства помощта да бъде разграничена на 4 транша от по 12,5 милиарда евро и те да бъдат отпускани годишно, като всяка година даването на парите да бъде предшествано от разискване. Най-разпространеното съмнение е, че Орбан желае Европейската комисия да деблокира близо 21 милиарда евро от еврофондовете за страната му. Те са замразени поради проблеми с върховенството на закона.

Във всеки случай от Брюксел не считат да оказват напън върху Орбан и се надяват той да склони да деблокира помощта.

Военната помощ за Украйна е част от спомагателен финансов пакет от 64,6 милиарда евро. Лидерите го разискват в границите на преразглеждането на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, належащо поради непредвидените провокации като съветската експанзия против Украйна, пандемията от COVID-19, покачващите се лихви и други

Останалите пари би трябвало да отидат по следните посоки:

• 2 милиарда евро за ръководство на границите и миграцията;

• 7,6 милиарда евро за прилежащите райони и света;

• 1,5 милиарда евро за Европейския фонд за защита (ЕФО) по новата Платформа за стратегически технологии за Европа (STEP);

• 2 милиарда евро за инструмента за гъвкавост;

• 1,5 милиарда евро за запаса за взаимност и незабавна помощ.

Сумата от 2 милиарда евро за ръководство на миграцията и границите надали ще бъде изменена, тя е заложена твърдо в преговорната кутия. Така дипломатите дадоха отговор на въпрос дали възможна смяна може да повлияе на бъдещото приемане на България и Румъния в Шенген и по суша.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР