Този път на прицел е плажа край устието на р.

...
Този път на прицел е плажа край устието на р.
Коментари Харесай

Валят и концесии: На прощаване ”Борисов 3” дава под наем на друг плажа край Велека за 15 г.

Този път на прицел е плажа край устието на р. Велека. С решение на 14 април държавното управление открива нова процедура за отдаване на концесия на плажа, който с контракт до 2022 година се ръководи като план за екологичен и природосъобразен туризъм. Не е ясно за какво министърът на туризма в оставка Марияна Николова е предложила процедура да се открие толкоз рано. Аргументът е там да се обезпечат водно избавяне, здравно и здравното обслужване, както и санитарно-хигиенно поддържане.

През 2017 година концесионер става компания “Ундис”. Тя развива мястото с минимално влияние върху околната среда. Очевидно обаче договорът ще бъде преустановен предварително. Освен това в средата на декември предходната година е подписано съглашение сред министерството и компанията, съгласно което срокът на концесията се удължава до 11 ноември 2022 година

Затова и компанията счита да апелира. Според “Ундис” решението е взето на база на “немотивиран, необективен и подреждащ” отчет на министерството с изтичащ мандат.

. Тогава към този момент в действие бе решението на 45-тото Народно заседание, с което се наложи мораториум върху дейностите на държавното управление в оставка до нов кабинет.

В причините за предприемането на процедурата за концесиониране на плажа е записано, че нейната цел е " част от морски плаж " Устие на р. Велека " да бъде гарантиран със наложителните по Закона за устройство на черноморското крайбрежие водно избавяне, прилежаща акватория, здравно и здравно обслужване, санитарно-хигиенна поддръжка, както и с даване на “услуги от публичен интерес”, пишат от “Дневник”.

Взетото и към този момент обнародвано решение на Министерския съвет при започване на подготовката за летен сезон 2021 съставлява за нашето сдружение изключителна икономическа щета, написа в мнението на " Уиндис ".

От компанията настояват, че край устието на Велека са построени медицински пункт, пет оборудвани избавителни поста, тоалетни с прилежаща инфраструктура. Назначени са спасители и здравно лице, а следва и възобновяване на договорите с община Царево и ВиК - Бургас, за транспортиране на сметта и отпадните води.

Абсурдът на обстановката, в която е подложен наемателят на плажа, е и в това, че в случай че изброените действия, изисквани по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, не бъдат изпълнени преди началото на идния туристически сезон, това ще е фактическо нарушаване на контракта за наем, което ще е и причина за неговото преустановяване.

Плажът край устието на р. Велека попада в територията на Природен парк " Странджа ", в рамките на " Натура 2000 ", и е част от едноименната предпазена околност.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР