Този път жертва на руската хибридната война стана деканът на

...
Този път жертва на руската хибридната война стана деканът на
Коментари Харесай

Наши учени станаха жертви на хибридна хакерска атака от проруски ...

Този път жертва на съветската хибридната война стана деканът на Геолого-географския факултет проф. Климент Найденов и писателят и странник Северина Маркова.

 

Двамата са поканени от Генералното консулство на Р България в гр. Одеса, Украйна, с цел да вземат участие в формалните празници във връзка 3-ти март, където им предстоят срещи не единствено с представители на българската общественост, само че и с проф. Михаил Брошков - ректор на Аграрния университет в Одеса, с проф. Ярослав Кичук - ректор на Измаилския университет в гр. Измаил и с проф. Вячеслав Труба - ректор на Университета Мечников.

 

Българската делегация ще бъде ръководена от заместник-председателя на Народното събрание госпожа Росица Кирова. Първата планувана среща е на 02.03 с бесарабските българи в с. Заря, където българското малцинство наброява към 5 000 души.

От страна на ГГФ при Софийския университет ще бъдат дарени компютри и книги на българското неделно учебно заведение в с. Заря, предава 24 часа. Основната цел е да се обезпечи опция за кандидатстване за висше обучение на нашите съграждани в страната ни, което се реализира посредством кандидатстване през онлайн платформите на българските ВУЗ-ове.

 

На деня на националния празник българската делегация ще взе участие в специфична галерия в консулството на страната ни в Одеса, а на 04.03 ще бъде открита паметна плоча на великия Алеко Константинов, който е приключил Юридическия факултет на Университета „ Мечников " в Одеса.

 

След като оповестяват публично цялата тази информация в обществените медии, на 28.02.2024 година българските учени стават обект на яростна хакерска атака, в това число е сбъднат опит за непозволен достъп до служебния акаунт на госпожа Северина Маркова, в опит да бъдат откраднати всички нейни персонални данни.

„ От наша страна са подхванати всички нужни дейности ", заяви проф. Климент Найденов. За случая е известен шефът на ГДБОП основен комисар Явор Серафимов, администрацията на Народното събрания, както и генералният ни консул в Одеса господин Светослав Иванов.

 

„ Извършват се всички нужни инспекции, в това число от отдела за Киберпрестъпления на Министерството на вътрешните работи. По неофициална информация, която ни беше предоставена от страна от чиновниците по сигурността на СУ, IP адресът, от който е инициирана офанзивата, е на територията на гр. София в квартал " Овча купел ". Специализираните органи ревизират също по този начин и приключване на данни и съпричастност към хакерската атака от страна на IT специалист Никола Минков, който е обвързван със Софийския университет „ Св. Климент Охридски ", добави още проф. Найденов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР