Този парламент няма нито юридически, нито политически, нито морален капацитет

...
Този парламент няма нито юридически, нито политически, нито морален капацитет
Коментари Харесай

Това НС няма капацитет да променя Конституцията

Този парламент няма нито юридически, нито политически, нито честен потенциал да прави промени в главния закон и да трансформира публичния контракт в България, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискванията на второ четене на измененията в Конституцията. Тя акцентира, че социалистите ще взе участие в дебатите и ще изразят  изрично, с гласоподаване, мнението си " срещу " по всички оферти. С наличието си и с дейните диспути потвърждаваме още един път, че сме единствената съпротива и опция на сглобката и на нейните дейности, разясни Нинова.
Това, което вършат " Възраждане " и Има Такъв Народ е най-малкото любопитно, разяснява тя напускането на пленарната зала от двете обединения при започване на разискването. " Ако бойкотират този развой, въпросът е за какво сред първо и второ четене са внесли десетки оферти за смяна? Ние от " Българска социалистическа партия за България " не внесохме нито едно предложение, тъй като сме кардинално и поредно срещу тези неверни, юридически нескопосани, политически недомислени промени в Конституцията. Държим се поредно и ясно като съпротива и опция. А тези, които бойкотират няма да  защитят личните си оферти ", безапелационна е Нинова.
Със 152 гласа сглобката гласоподава хора с двойно поданство ще може да са депутати и министри, в случай че са живяли последните 18 месеца в страната. Темата провокира сериозен конфликт сред управлаващи и съпротива. Според Атанас Зафиров това  легализира опциите за национално изменничество и попита по какъв начин е определен този интервал.
Мая Димитрова попита по какъв начин може да се потвърди 18 месеца уседналост, още повече, че се приказва за влизане в страната ни в Шенген. Тя обърна внимание на обстоятелството, че ние като страна не сме наясно какъв брой са българите в чужбина, къде живеят, какъв брой от тях имат двойно поданство.
Според Иван Ченчев това, което се предлага, е неприемливо, тъй като е изменничество към държавния ни суверенитет.
" Предложението е безогледно и небрежно. Пропускате  това, че има български жители по рождение и български жители, които получават това си качество по-късно. Отваряте опцията един чужденец сега, в който получи българското си поданство, незабавно да се кандидатира за народен представител или за министър ", възрази Кристиан Вигенин.
Народно събрание става непрекъснато настоящо. Избори за нов парламент се създават не по-късно от един месец преди приключване на периода на пълномощията на настоящия. С полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно събрание.
Шефът на Върховен касационен съд отпада от листата с длъжности, от които могат да се избира длъжностен министър председател. В петък Общото заседание на Върховен касационен съд прикани депутатите да не включват висшия арбитър заради несъответственост и дефинира това като интервенция на правосъдната власт в изпълнителната.
Служебен министър председател ще може да стане шефът на Българска народна банка или негов заместител, шефът на Народно събрание, омбудсманът или негов заместител, шефът на Българска народна банка или негов заместител.
Беше гласувано предлагането пълномощията на служебното държавно управление да бъдат лимитирани със закон. Прието беше и в Конституцията да бъда включен и методът на избиране на регулаторните органи - при неприкритост, бистрота и гласност.
През Конституцията легитимирате политическото систематизиране на властови позиции в регулаторните органи, възмути се Корнелия Нинова. " Предлагате преодоляване на регулаторните органи, които, каквото и да стане с това държавно управление, когато и да падне, те ще не престават да извършват поръчката на сегашната сглобка - политическа, олигархична и икономическа. Корупцията от години наред остава ненаказана, тъй като я вкарвате в законите и това го стартира Бойко Борисов. Сега към този момент вкарвате преодоляването на страната и през Конституцията ", безапелационна е Нинова.
Депутатите от ПГ " Българска социалистическа партия за България " не поддържаха нито една смяна в правосъдната власт и гласоподаваха срещу.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР