Този много необичаен и показателен експеримент провел американският учител Рон

...
Този много необичаен и показателен експеримент провел американският учител Рон
Коментари Харесай

Третата вълна – шокиращият експеримент на Рон Джонс

 Третата-вълна-експеримент

Този доста необикновен и индикативен опит провел американският преподавател Рон Джонс през 1967 година. Той преподавал история в учебно заведение в Калифорния. На един от уроците разказал на учениците за Втората международна война.

Когато почнали да приказват за концлагерите и другите зверства на нацистите, един възпитаник попитал по какъв начин по този начин елементарните поданици на Германия не са забелязали всичко протичащо се в страната им, лагерите и всеобщото изтребване на хора в страната им. Тогава Джонс решил да организира необикновен опит.

Тъй като класът изпреварвал образователната стратегия, Джонс решил да отдели една седмица за отдаден на този въпрос опит.

В понеделник той прочел на децата лекция за силата на дисциплината. За това какво усеща спортистът, който тренира старателно и постоянно, с цел да реализира триумф в някакъв тип спорт. За това какъв брой доста работи балерината или художникът, с цел да създадат напълно всяко придвижване.  За търпението на учения, пристрастен в търсенето на научната концепция.

Джонс споделил на учениците си да заемат позиция „ спокойно “, защото тя най-добре ще способства ученето. След това наредил на учениците няколко пъти да станат и да седнат в новото състояние, както и неведнъж да излязат от аудиторията и тихо да влязат и да заемат местата си.

„ Играта “ се харесала на учениците и те с ненаситност изпълнявали напътствията. Джонс заръчал на учащите се да дават отговор на въпросите ясно и отчетливо и те с интерес се подчинявали, даже всекидневно пасивните възпитаници.

Във вторник учителят влезнал в час и разкрил, че всички мълчат, седейки в състояние „ спокойно “. Някои възпитаници се усмихвали. Но множеството гледали пред себе си с откровено концентрирано изражение, с напрегнати вратни мускули, без никакви признаци на усмивка, мисли и даже въпроси.

Джонс обяснил на класа силата на общността. Той предиздвикал децата да скандират: „ Силата е в дисциплината, силата е в общността “. Учениците работили с очевидно вдъхновение, виждайки силата на своята група.

В края на урока Джон посочил на учащите се одобрение, което те трябвало да употребяват при среща един с различен – изпъната дясна ръка откъм рамото. Този жест той нарекъл поздрава на Третата Вълна. В идващите дни учениците постоянно се поздравявали с този жест.

 Рон-Джонс

В сряда Джонс раздал членски билети на всички възпитаници. Нито един човек не желал да напусне стаята. Тринайсет ученика пристигнали от други часове, с цел да вземат присъединяване в опита. Учителят раздал на всеки членски билет.

Нито един човек не желал да напусне аудиторията. На три от билетите той сложил червени кръстове и съобщил на феновете им, че на тях се пада задачата да оповестят за всички, които не се подчиняват на разпоредбите на класа.

Макар че на процедура доброволни доноси донесли към 20 индивида. Един от учениците, отличаващ се със крепко телосложение и дребни качества в ученето, декларирал на Джонс, че ще бъде негов бодигард и ходил след него из цялото учебно заведение.

Трима от най-успешните възпитаници, чиито качества в новите условия се оказали непотърсени, съобщили за опита на родителите си.

В резултат Джонс бил извикан от локалния равин, който получил удовлетворителния отговор, че класът на процедура учи немския вид персона. Равинът заречен да изясни всичко на родителите на децата.

Джонс бил отчаян от отсъствието на противодействие даже от страна на възрастните, шефът на учебното заведение го поздравил с поздрава на Третата вълна.

В края на деня организацията наброявала повече от двеста ученика. Мнозина се отнасяли към присъединяване си в Третата вълна изцяло съществено. Те претендирали от другите възпитаници строго съблюдаване на разпоредбите и заплашвали тези, които не взимали опита насериозно.

В четвъртък числеността на класа повишена до 80 индивида. Джонс говорел за това какво е горделивост. „ Гордостта е нещо по-голямо от знамената и поздравите. Гордостта е това, което никой не може да ви отнеме. Да бъдеш горделив значи да знаеш, че си по-добър… Това възприятие не може да бъде унищожено… “

Той обяснил на учениците, че те са част от общонационална младежка стратегия, чиято задача е политическа промяна в интерес на народа.

„ Всичко, което правехме до момента, беше подготовка за същинското дело. Из цялата страна преподавателите набират и упражняват юношески отряди, които благодарение на дисциплината, общността, гордостта и действието могат да покажат на нацията, че обществото може да стане по-добро. Ако можем да променим реда в това учебно заведение, то можем да променим реда във фабриките, магазините, в университетите и във всички други организации. Вие сте определена група младежи, които оказват помощ на това дело. Ако излезете напред и покажете какво сте научили за последните четири дена… можем да променим ориста на нашия народ “.

 ученици-експеримент

Джонс наредил на четирима конвоиращи да излязат от аудиторията и да съпроводят до библиотеката три девойки, чиято преданост била съмнителна. След това разказал, че в петък следобяд по малкия екран ще разгласи водач на придвижването и новия претендент за президентския пост.

В петък 200 ученика се наблъскали в залата. Нямало нито едно свободно място. Отвсякъде висели флагове на Третата вълна. Точно в 12 часа Джонс затворил вратите и сложил караул пред всяка.

Приятели на Джонс се правели на фотографи, кръжейки из залата. „ Преди да се включим в националната конференция, която стартира след 5 минути, желая да показвам на пресата какъв брой сме готови. С тези думи учителят отдал привет.

В отговор незабавно автоматизирано изскочили двеста ръце. Тогава той произнесъл девиза „ Силата е в дисциплината “. Многогласният хор го повторил. Повторили девиза още веднъж и още веднъж. С всякога откликът на тълпата ставал все по-силен. След 5 минути Джонс пуснал тв приемника, само че на екрана не се появило нищо.

Тогава той се обърнал към учениците: „ Слушайте деликатно. Няма никакъв водач! Не съществува никакво общонационално младежко придвижване на име Третата Вълна. Вас ви манипулираха, предвизикаха вашите лични амбиции  и се оказахте в ситуацията, в което се намирате в този момент.

Вие не сте по-добри не сте по-лоши от немците, които изучавахме. Мислехте си, че сте определените, че сте по-добри от тези, които не са в тази стая. Продадохте свободата си за удобствата, които дават дисциплината и превъзходството. Решихте да се откажете от своите лични убеждения и да приемете волята на групата и огромната неистина “.

След това Джонс посочил на учениците филм за нацистка Германия. С нейната дисциплинираност, паради и факелни шествия. И с това приключило всичко.

Накрая Джонс обобщил: „ Ако сме съумели изцяло да възпроизведем немския нрав, то нито един от вас в никакъв случай не би признал, че е бил на последната колекция на Третата Вълна. Също както на немците, на вас ще ви бъде мъчно да признаете пред себе си, че сте отишли толкоз надалеч “.

Учениците си тръгнали в подтиснато въодушевление, мнозина не можели да сдържат сълзите си.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР