Този месец ви представяме 10-те най-горещи нови заглавия, излезли в

...
Този месец ви представяме 10-те най-горещи нови заглавия, излезли в
Коментари Харесай

10-те най-горещи заглавия на издателство „Колибри“ за май 2018 г.

Този месец ви представяме 10-те най-горещи нови заглавия, излезли в каталога на издателство “Колибри ” през отминаващия май. В листата ще намерите общия труд на някогашния финансов министър Симеон Дянков и шведския икономист и старши теоретичен помощник в Атлантическия съвет от 2015 година Андерс Аслунд. „ Накъде върви Европа “ наблюдава икономическата история на Европа, проучва заканите пред европейската стопанска система и показва амбициозна стратегия за структурни промени.

Сред новите издания за май е и „ Малкият Никола. Първоначалният комикс “. Рьоне Госини показва с извънредно възприятие за комизъм ежедневните случки и инциденти на едно дете. А действието се развива в първо лице, от името на Никола̀, който споделя прекарванията си.

От този месец на книжния пазар у нас е и историята на едно българско момче, осиновено преди 20 години от младо френско семейство – „ Да излезеш от сянката ”. Детето е полусляпо, по тази причина пък е надарено с безспорен слух и стартира да пее надалеч преди да проговори. Днес Венсан Винел е същинска сензация след невероятното си присъединяване в музикалния формат „ The Voice – Гласът на Франция “.

1. „ Някой като теб “
 10-те най-горещи заглавия на издателство Шавиер Бош

За книгата: По волята на ориста в ръцете на тийнейджърка от Барселона попада визитна картичка, открита инцидентно сред страниците на книга, със загадъчното Appelle-moi (Обади ми се), написано с почерка на нейната майка, напуснала рано този свят. Заинтригувана, тя потегля по дирите на странния вик, с цел да открие една загадка обич.

Едва четири дни са дружно Паулин и галеристът Жан-Пиер. Четири дни напълно единство на тела и души в топлата прегръдка на омайния Париж, облъхнато от пеперуден полет, с усет на вино от Анжу, под звуците на… български любовни песни. Броени вълшебни мигове, които, сходно на капки мед, насищат със наслада цялостен един живот. Съкровената история на майката ще накара и дъщерята да огледа с други очи на магията на любовта и може би да повярва, че чудото се случва, когато срещнеш „ някой като теб “.

Този план е финансиран с поддръжката на стратегия „ Творческа Европа “ на Европейската комисия.
This project has been funded with support from the Creative Europe Programme of the European Commission.

За създателя: Каталонецът Шавиер Бош (р. 1967 г.) е одобрен публицист и публицист. Името му се свързва с водещи печатни и електронни медии, създател е на сполучливи периодически издания, телевизионни и радиопрограми. На белетристичното занятие се изявява като създател на къси разкази и романи, спечелили интереса на читателите и на рецензията. Носител е на премията за литература на каталонски език „ Сан Жорди “ (2009). За „ Някой като теб “ (2015) получава влиятелното отличие „ Рамон Люл “. Писателят гостува у нас на 30 май, 19:00 ч. в „ Перото “.

2. „ Накъде върви Европа “
 10-те най-горещи заглавия на издателство Симеон Дянков, Андерс Аслунд

Европейският съюз е в сериозна рецесия и се нуждае от надълбоко преосмисляне на икономическата си политика, с цел да оцелее, безапелационни са двамата изтъкнати икономисти.

„ Накъде върви Европа “ наблюдава икономическата история на Европа, проучва заканите пред европейската стопанска система и показва амбициозна стратегия за структурни промени. Въз основа на статистическия разбор създателите се концентрират върху няколко огромни стопански казуса, като оферират аргументирани тактики за тяхното превъзмогване: понижаване на фискалната тежест за страната, основаване на общ цифров пазар и пазар на услугите, облекчение на трудовото законодателство, възстановяване на образованието и основаване на условия за нововъведения, пенсионна промяна и довеждане докрай на общия енергиен пазар.

Книгата излиза от безплодния спор за стопанската система на Европа и дава провокативна и оптимистична визия за завръщането ѝ на пътя на дълготрайния напредък.

3. „ Тупти, сърце “
 10-те най-горещи заглавия на издателство Йоханес Хинрих декор Борстел

За книгата: Нашето сърце работи неуморно, без да стопира нито секунда. Но по какъв начин да му се отплатим за този себеотрицателен героизъм? Единствено като се грижим за него – от мига, в който е затуптяло в гърдите ни.
На наличен език, с комизъм, съчетавайки научната материя с епизоди от практиката си, създателят ни повежда към тайните на нашия най-съществен и лоялен орган.

От тази книга ще научите: Как е устроено сърцето и по какъв начин действат пътните му артерии? Какво съставляват най-честите сърдечно-съдови болести и по какъв начин да понижим риска от тях? Защо не би трябвало да играем „ съветска рулетка “ със сърцето? Каква е връзката на храненето, спортуването и секса със сърдечно-съдовата система? Какво се случва при „ разрушено от обич сърце»?… И още доста забавни неща.

Книгата е занимателен и потребен роман за всички, които желаят да се потопят в едно известно, само че систематизирано познание за здравето на нашето тяло.

4. „ Смъртта на Нерон “
 10-те най-горещи заглавия на издателство Лион Фойхтвангер

За книгата: Сборникът „ Смъртта на Нерон “ показва писателя в необикновена светлина – като занаятчия на новелата и късия роман. С класическа изясненост, съвсем без помощта на разговор и описания на душевни положения, той основава приключени произведения, които провокират неспокойствие не с напора на усеща, а заради добитото знание за скритите механизми на публичните и политическите връзки.
Още в ранните разкази, „ Полет на рекордна височина “ (1929) и „ Експедиция до полюса “ (1928), е набелязан един значим за днешния ни живот претекст: индивидът на науката и техниката в сблъскване с природата и тайните на битието.

Друга значима тематика за Фойхтвангер е отношението на художника към действителността. В подигравателен проект разказът „ След сезона “ (1936) пресъздава последните дни на един актуален създател, затворен в своята нежна „ кула от слонова кост “. Внезапното му въодушевление по една елементарна, само че витална госпожица го заварва неопитен за сложността на съществуването. Тематичният кръг в сборника се затваря с новелата „ Одисей и свинете “ (1947). Писателят показва митичния Одисей, богоравния страдник, като „ съвременен човек “, към този момент изпитал „ досадата от цивилизацията “.

5. „ Искам да знаеш “
 10-те най-горещи заглавия на издателство Христоф ван Херевей

„ Искам да знаеш “ е разказ за драмата на невъзможната обич, за разминаването на две несъвместими душевности, за неспособността на индивида да се оправи със загубата, за безсилието му да одобри тъгата. Безименният повествовател се пробва да оцелее, пишейки на дамата, с която се е разделил, с цел да ѝ изясни положението си. Само че писмото му „ не е напълно писмо, а книга “, „ кръстоска сред разказ и писмо “, изпълняваща ролята на катарзисен протест против ориста, който обаче не носи разтуха. Всичко наподобява по този начин, като че ли няма никакъв късмет гледните точки на двамата протагонисти в миналото да се припокрият. А и кой на кого в действителност написа? Защо в един миг функциите се разменят? Има и една котка – може би третият основен воин?

В този собствен първи разказ Ван Херевей навлиза надълбоко в претекстовете и логиката на психиката на персонажите си, разнищва ги с майсторството на приключен публицист.

Този план е финансиран с поддръжката на стратегия „ Творческа Европа “ на Европейската комисия.
This project has been funded with support from the Creative Europe Programme of the European Commission.

6. „ Да излезеш от сянката “
 10-те най-горещи заглавия на издателство Венсан Винел

Преди 20 години младо френско семейство осиновява двегодишно българско дете от eдин така наречен Дом за деца, лишени от наставнически грижи. Детето е полусляпо, по тази причина пък е надарено с АБСОЛЮТЕН СЛУХ и стартира да пее надалеч преди да проговори. На 6 години приелият новото си име Венсан Винел към този момент свири на пиано, композира песнички и е кадърен да възпроизведе – да изпее или изсвири – всяка мелодия и всеки акомпанимент.

На 17 години стартира да свири на пианата по парижките гари досега когато, три години по-късно го поканват да се яви на прослушване за предаването The Voice – Гласът на Франция. Към края на надпреварата, на което провокира същинска, нечувана сензация, а интернет публиката с удивление и обич му отрежда първото място, Венсан написва книгата „ Да излезеш от сянката ”. В нея ни среща откровено, доброволно, с комизъм, с юношески плам и език със своето неизмеримо музикално премеждие. Класира се трети и това е единствено неоспоримото начало на една явно голяма музикална кариера на ПЕВЕЦ, ПИАНИСТ И КОМПОЗИТОР.

В книгата си Венсан споделя по какъв начин всичко това му се е случило, като стартира от детството си и стига досега малко преди окончателното класиране, когато самият той не знае кой ще е огромният победител. Но с изключение на завладяващото изложение Венсан ни насочва и едно обръщение. Ето какво гласи то: С цялата си допустима меродавност ще кажа на всички, които се считат за прекомерно ниски, прекомерно дебели, прекомерно грозни – спрете да се самосъжалявате! Не, не сте такива, каквито сте се надявали да бъдете, само че в случай че въпреки всичко притежавате някакво преимущество, някаква заложба, не я изпускайте!
Това, че куцате или че не сте горди със стореното до момента, не значи, че е прекомерно късно. Никога не е прекомерно късно!

В деня след последния концерт онлайн кривата на туитовете се повишава стремително, още до момента в който Венсан пее, а след това напряко излетява нагоре. И това не продължава единствено по време на предаването – през целия уикенд излизат по две хиляди и четиристотин туита в минута. В историята на френския The Voice това е неповторимо събитие.

На 22 юни Венсан Винел ще бъде част от музикантите, които ще излязат на сцената на Франкофоли.

7. „ Смърт във Венеция “
 10-те най-горещи заглавия на издателство Томас Ман

В това издание са включени пет от най-известните новели на Томас Ман (1875–1955) – един от най-големите немски писатели и притежател на Нобелова премия за литература: „ Дребният господин Фридеман “ (1897), „ Тристан “ (1903), „ Тонио Крьогер “ (1903), „ Смърт във Венеция “ (1911), определяно като най-хубавото произведение, написано на немски език, и „ Марио и фокусникът “ (1930).

И петте творби се отличават с размишления за спорния и непосилен развой на творчеството. Както и с финия разбор на възприятията, с бездънен до мъка психологизъм, с разсъждения за желанието за гибел и за гибелта като величие. С тези новели, подбрани измежду обемистото творчество на Томас Ман, ИК „ Колибри “ отдава своята респект към един от великите класици на XX век.

„ Литературата е… съюз на страданието с инстинкта за форма “, Томас Ман.

8. „ Малкият Никола. Първоначалният комикс “
 10-те най-горещи заглавия на издателство Рьоне Госини, Жан-Жак Семпе

Знаете ли, че „ Малкия Николà “ на Семпе и Госини е основан изначало като пъстър комикс? Авторът показва с извънредно възприятие за комизъм ежедневните случки и инциденти на едно дете, като действието се развива в първо лице, от името на Никола̀, който споделя прекарванията си. Той е на възраст сред 8 и 10 години. Цени приятелите си, обича своите родители и има мощно възприятие за правдивост. Разпознава се елементарно в груповите илюстрации, защото е единственото момче с черна коса.

В изданието са събрани неиздадените панели, писани от Рьоне Госини и рисувани от Жан-Жак Семпе през 1955 година, 4 години преди първата книга от поредицата да се появи на книжния пазар във Франция. В този албум ще откриете първичните стъпки на дребния Николà, основан от двамата създатели.

9. „ Замразеното време “
 10-те най-горещи заглавия на издателство Анна Ким

За книгата: Млада жена е отвлечена от селото си по време на Косовската война (1998–1999). След края на военните дейности тя не се завръща вкъщи и е измежду тези 30 000 души, оповестени за безследно изчезнали. Съпругът й се заема с издирването дружно със сътрудничка на Червения кръст. Между двамата търсещи пламва греховна обич, за която никой не би трябвало да разбере в патриархалното албанско семейство…

Една книга за гибелта, за контузията от загубата и паметта.

„ Удивително по какъв начин още веднъж и още веднъж от книжния поток се появяват произведения, които по този начин непосредствено приказват на читателя, че пораждат шок. Това са книги, за които Франц Кафка в миналото споделяше, че би трябвало да бодат, с цел да те заболи. Несъмнено подобен е и романът на Анна Ким. Колко вълнуващо любовните истории са свързвани с войната в Косово, какъв брой проникновено текстът пита за мястото на мъртвите в живота ни, какъв брой ловко показва традицията и ритуала като затвор и в това време като утешителна опора, какъв брой красиво доближава суеверието и реалистичния роман “, Нюрнбергер Нахрихтен.

Този план е финансиран с поддръжката на стратегия „ Творческа Европа “ на Европейската комисия.
This project has been funded with support from the Creative Europe Programme of the European Commission.

10. „ Плът “
 10-те най-горещи заглавия на издателство Роса Монтеро

„ Плът “ е петнайсeтият разказ на Роса Монтеро. Основната тематика тук е неумолимият ход на времето. В книгата има секс, мечтан или заплатен, има и време, боязън от времето, битка против времето. Има горест и самотност, съдържаща се в самото име на основната героиня. Соледад преди малко е навършила шейсет, претърпяла е любовно отчаяние и желае да впечатли някогашния си ухажор с новото си завладяване – мускулесто трийсетгодишно жиголо. Последвалите премеждия, разказани в детайли, увлекателно и занимателно, с тъничък комизъм и самоирония, с забавни препратки към живота на фамозни създатели, са метафора на времето, на тъгата по отминалата младост, на страха от старостта.

„ Нарекох книгата си „ Плът “, тъй като приказвам за плътта, която ни убива, която ни състарява и разболява, но същата тази плът е в положение и да ни изстреля във висините, да ни даде криле, да ни приближи до вечността, тъй като при изблиците на пристрастеност точно плътта ни освобождава от гибелта. “


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР