Този коментар направи пред БНР доц. Пламен Ралчев, преподавател по

...
Този коментар направи пред БНР доц. Пламен Ралчев, преподавател по
Коментари Харесай

Доц. Пламен Ралчев: Кремъл цели политически дискомфорт в ЕС, в България вече е постигнат

Този коментар направи пред БНР доцент Пламен Ралчев, учител по интернационалните връзки в УНСС. Той добави:

" Енергийната взаимозависимост на Европа от Русия е от 20 години. Сега тя се трансформира в рекет.... Този енергиен рекет, който Москва упражнява на Европейски Съюз и не е ясно какъв брой дълго ще продължи, евентуално ще наложи смяна на някои от енергийните ни привички. Търсенето на краткотрайни решения от страна на Европейски Съюз ще дават доста краткосрочни резултати ".

Според него раздвоеността по отношение на Русия, която се следи у нас, а и в някои от страните в Европейски Съюз, демонстрира, че са налице всички признаци, че европейското единение към този момент е разрушено и то по подобен значим въпрос, какъвто е политиката във връзка с Кремъл.

" Конфликтът в Украйна ще бъде уморителен и съзнателно ще бъда поддържан дълго. Руснаците са потвърдили, че могат да устоят дълго време на неподходящи условия и това тях няма да ги тормози. Дали обаче европейците ще могат да устоят дълго време на сложен живот, това е отговорът, който в Кремъл желаят да получат ", акцентира анализаторът.

" Нека не забравяме, че нещата са доста по-сложни и с изключение на спора в Украйна, напрежение се следи и на юг.... Поведението на президента Ердоган в Сирия, Източното Средиземноморие, а в последните дни има индикации за възходящо напрежение с Гърция, може да е фактор, което в допълнение да утежни обстановката, тъй че енергийната рецесия да ни се стори нещо малко, видяно на фона на това какво още по-лошо би могло да се случи. Студената зима може да се окаже, че не е единственото главоболие, което ни следва ", сподели доцент Ралчев и разяснява, към този момент виждаме възходящия мигрантски напън от Турция.

По думите на доцент Пламен Ралчев оценката на политиката на Русия ще е решаващият фактор, който би предопределил резултата от идните предварителни избори:

" Т.нар. лагер на симпатизиращите на Русия и лагер на заклеймяващите я. Това е стратегическият въпрос на тези избори - дали ще се оформи болшинство, което да поведе България в някаква посока, или ще продължим с тази обичайната колебливост, която имаме у нас във връзка с Москва. Газовият въпрос е част от по-големия въпрос ".

Според анализатора изборите на 2 октомври надали ще дадат отговор на този въпрос и предвижда след тях да има и последващи.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР