Този казус е сравнително скорошен – почти половината от пластмасата,

...
Този казус е сравнително скорошен – почти половината от пластмасата,
Коментари Харесай

Защо наболелият проблем с пластмасата е от изключително значение и какво можеш да направиш ти по въпроса

Този проблем е относително неотдавнашен – съвсем половината от пластмасата, създадена в миналото, е направена през последните 20 години. И макар че това е артикул значително революционен за света, пластмасата за еднократна приложимост генерира голямо количество отпадък, който бързо си проправя път към океаните, заселва се там трайно и се отразява пагубно върху морските екосистеми, написа.

Ако би трябвало да бъдем точни, девет милиона тона пластмаса попадат в океаните всяка година. В най-хубавия случай пластмасовите предмети се разграждат за 450 години, а в най-лошия – в никакъв случай. Често се разлагат на по-малки частици, наречени микропластмаси, всяка с размер по-малък от половин сантиметър, които по един или различен метод попадат в организмите на хора и животни.

България също е директно наранена от казуса. ОтИнститута по биоразнообразиена Българска академия на науките настояват, че и в Черно море има съществуване на пластмасови микрочастици. Те съумяват да доближат до трапезата ни посредством морската сол, да вземем за пример.

Учени са документирали, че все още най-малко 700 скотски типа, от зоопланктони до китове, са поглъщали пластмаса или са били в плен на нея. А поради дългия си живот, пластмасовите произведения постоянно съумяват да погубят повече от едно живо създание. Към „ жертвите ” спадат освен морски жители, само че и разнообразни птици и бозайници, които живеят по бреговете.

Ключът към смяната и решението на този световен проблем е във всеки от нас. Той се крие в дребните, само че поредни стъпки към ограничението (дори преустановяването) на използването на пластмаса в всекидневието. Например, вместо да купуваш няколко пластмасови бутилки с вода на ден, можеш да ползваш шише за многократна приложимост, което да пълниш още веднъж.

Важно е първо да се концентрираме върху елиминирането на най-елементарните форми на пластмаса и върху използването на заместители за многократна приложимост. Замислял ли си се, че можеш да замениш пластмасовите клечки за уши с бамбукови такива? А да пазаруваш с текстилна торба за многократна приложимост?

Една найлонова торбичка се употребява приблизително към 15 минути, след което се изхвърля. Всяка година милиарди такива торбички, се употребяват в международен мащаб, а близо милион пластмасови бутилки се продават всяка минута. Ежедневно се изхвърлят милиони сламки… и то единствено в Америка.

Ако обаче се понижи търсенето, респективно, ще се понижи и производството. А смяната несъмнено е допустима и историята познава своите положителни образци. Като средностатистическия датчанин, който употребява към четири торбички за еднократна приложимост годишно. Дания приема първия налог за торбички през 1993 година

В исторически проект първите пластмаси са основани преди 150 години, а дейното произвеждане на пластмаса, такава каквато я познаваме през днешния ден, се разпалва през 1950 година От тогава са създадени над девет милиарда тона пластмаса, от тях съвсем седем са се трансформирали в боклуци, а над шест в никакъв случай не са били рециклирани.

Производството на пластмаса пораства стремглаво и застрашително – от 2,3 милиона тона през 1950 година, до 162 милиона тона през 1993 година и 448 милиона тона през 2015 година Най-голямо количество се употребява за пакетиране на артикули. Близо половината от всички пластмаси, които се изхвърлят, съставляват опаковки, множеството от които в никакъв случай не доближават до контейнерите за разделно събиране на боклуци.

Замърсяването с пластмаса се е трансформирало в рецесия за природата и е тясно обвързвано с редица други екологични проблеми. От двa до четири % от петрола, създаван в международен мащаб всяка година, се употребява за изработката на пластмаса. Други два до четири % зареждат процесите на произвеждане на тези пластмаси. Около 12% от пластмасовите боклуци пък биват изгаряни и по този метод се отделят газове, извънредно нездравословни за живите организми.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР